Ga naar Content

Afvaltarieven in West-Friesland stijgen verder: alleen Medemblik verlaagt heffing

Slecht nieuws voor de meeste West-Friese inwoners. Want in vrijwel alle gemeenten gaat de afvalstoffenheffing omhoog. En dat terwijl die al tot de hoogste van Noord-Holland horen. Alleen Medemblik verlaagt de tarieven. De enige gemeente waar je grotendeels betaalt naar hoeveel afval je weggooit. Is dat dan toch de weg naar succes?

In Medemblik wordt het nieuwe beleid al uitgevoerd door HVC - Foto: Gemeente Medemblik

De verschillen in de regio zijn groot. Het duurst ben je uit in Enkhuizen. Daar stijgen de tarieven met zo'n 6 procent. Een meerpersoonshuishouden betaalt daar 435 euro per jaar. Flink duurder dan in bijvoorbeeld Hoorn, waar je 376 euro per jaar betaalt. Overigens wel de gemeente met de grootste stijging in procenten. 

Tarief Medemblik met 8 procent omlaag

Na Enkhuizen moet je het meeste betalen voor je afval in Opmeer (425,30 euro) en Drechterland (424,80 euro). Maar nog opvallender is Medemblik. Daar daalt de afvalstoffenheffing als enige gemeente in West-Friesland. Met bijna 8 procent.

Sinds dit jaar wordt er gewerkt met het recycletarief. Je betaalt dan een lager vast bedrag en vervolgens per keer dat je de vuilcontainer met restafval (de grijze bak) langs de weg zet of een vuilniszak in een ondergrondse container gooit.

Bekijk hier het overzicht van de tarieven per gemeenten ten opzichte van vorig jaar. Tekst gaat onder het kaartje verder.

Het doel van het tarief is dat mensen beter gaan scheiden en daardoor minder restafval weggooien. Daardoor hoef je de grijze bak minder vaak te laten legen en zou je goedkoper uit moeten zijn. Dat klinkt mooi, maar lang niet iedereen is enthousiast. Voor grote gezinnen zou het onhaalbare kaart zijn, en het zou het dumpen van afval in de hand werken. 

Voorlopig is Medemblik de enige die op deze manier werkt. Opmeer stelde de invoering van het recycletarief uit en gaat zich nog buigen over de beste oplossing die vanaf 2025 moet ingaan. Ook Drechterland, dat in 2023 zou starten, heeft zich om nog onduidelijke redenen bedacht.

Ander afval vervuild

En vanuit Koggenland klinkt via wethouder Rosalien van Dolder al langer kritiek. Zo zei ze eerder tegen NH Nieuws: “Je ziet bij gemeenten die al jaren zo'n systeem hebben dat er enorme vervuiling optreedt in de andere afvalstromen. Er wordt heel veel afval afgekeurd, waardoor het alsnog in de oven verdwijnt." 

Zo zou er bijvoorbeeld restafval bij het plastic worden gedumpt. Daardoor hoeft de grijze bak minder vaak langs de weg, maar wordt het plastic onbruikbaar, zo redeneert Van Dolder.

Tekst gaat verder onder de foto.

Berg met restafval bij de afvalcentrale van HVC in Alkmaar - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Toch is afvalverwerker HVC overtuigd van het succes van het recycletarief. Door er een zogenoemde prijsprikkel aan toe te voegen, zijn mensen eerder geneigd om te proberen te besparen en dus beter afval te scheiden. 

Recycletarief toch een succes?

Dat Medemblik nu als enige gemeente de afvalstoffenheffing verlaagt komt volledig op het conto van het recycletarief, betoogt Tom Beuker. Hij is fractievoorzitter van MORGEN! "We hebben een tarief dat de kosten volledig dekt. Dus omdat de kosten nu lager uitpakken, kunnen we ook een lager tarief rekenen."

De inwoner van Wognum merkt het zelf ook. "Ik heb dit jaar pas twee keer de grijze bak langs de weg gezet. Dat is niet voor iedereen haalbaar, maar ik ken veel gezinnen die ook maar vijf keer de bak laten legen. Dat scheelt veel geld. Dus eigenlijk als je dat meerekent daalt het tarief nog meer."

Criticaster van het eerste uur, Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik, ziet dat heel anders. "Er zijn extra kosten voor handhaving en groendienst om de puinhoop op te ruimen. We krijgen nog wekelijks meldingen van gedumpt afval."

Sigaar uit eigen doos

En die kosten voor het extra inzetten van handhaving zie je volgens hem terug in de verhoging van de OZB-belasting. Die gaat volgend jaar met 30 procent omhoog. "Het is een sigaar uit eigen doos. Het lijkt alleen maar goedkoper. Kijk bijvoorbeeld eens naar de gemeente Noordoostpolder in Flevoland. Daar werken ze al langer met dit systeem. En daar gaat de afvalstoffenheffing volgend jaar met 22 procent omhoog."

Dat Medemblik als enige het tarief verlaagd, is volgens hem zodat afvalverwerker het recycletarief ook aan andere gemeenten kan slijten. Tom Beuker van MORGEN! is het daar niet mee eens.

"De OZB-verhoging was nodig vanwege het enorme begrotingstekort in Medemblik. Natuurlijk zijn er nog steeds kinderziekten. Dat moeten we goed evalueren. Bijvoorbeeld in de binnenstad. Daar kunnen zakken met afvalplastic niet in de container. Dus die hangen dan aan de containers. Zeker in deze tijd met regen en wind kan dat nog wel eens mis gaan."

Toch wil hij nog maar eens benadrukken dat het beter is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. "Sinds we het recycletarief hebben, verbaasd het mij echt hoeveel plastic we wel niet gebruiken. En ook hoe die voorheen altijd bij het restafval werd gegooid. We hebben landelijk doelstelling om het restafval terug te brengen en daar helpt dit bij."

We hebben de gemeente Medemblik ook om een reactie gevraagd. Maar die kon de vragen nog niet beantwoorden.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]