Start van hoofdcontent

GROOTEBROEK

nl

Verwarde man die leerlingen en juf bedreigde in Grootebroek drie maanden langer vast

1 december 2022, 16.33 uur · Aangepast 5 december 2022, 11.05 uur · Door NH Nieuws/WEEFF

De 24-jarige verwarde man die tot twee keer toe het schoolplein van basisschool 't Vierspan in Grootebroek schreeuwend en dreigend met een mes oprende, blijft drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank besloten.

De man is verderop gearresteerd door de politie - Aangeleverd

De 24-jarige man zat al twee weken in voorarrest, maar die is nu met drie maanden verlengd. Dit omdat hij tot twee keer toe amok maakte bij basisschool 't Vierspan in Grootebroek.

Zo liep de man tijdens de herfstvakantie het schoolplein op met een mes. Hij bedreigde meerdere spelende leerlingen. Ook werd de 12-jarige Norah door hem geslagen. De man - die tegenover de basisschool woont - heeft een aantal uur vastgezeten, maar komt daarna weer op vrije voeten. 

Precies een maand later ging het weer fout. De verwarde man rende opnieuw schreeuwend het schoolplein op. Leerlingen van groepen 7 en 8 waren net aan het buitenspelen. Als de leerlingen naar binnen worden gebracht, krijgt een juf de volle laag en wordt ze bedreigd. 

De man wordt overmeesterd door twee beveiligers die undercover zijn, waarna de politie hem inrekent. De maat is vol voor de ouders en omwonenden. Er moet worden ingegrepen: "Mijn kinderen zijn echt bang. Ze durven niet meer naar school. Ze durven zelfs niet eens meer zonder mij naar buiten", vertelde een bezorgde moeder eerder aan NH Nieuws over de situatie. Wat haar betreft kan dit zo écht niet langer.

Gedwongen zorg?

Burgemeester Ronald Wortelboer liet eerder al weten dat het 'zeer onverstandig' is als de man op korte termijn terugkeert naar zijn huis in Grootebroek. "Dat is niet goed voor de rust in de buurt, op de school en voor hemzelf. Maar een burgemeester kan niet zomaar iemand uit zijn huis zetten."

"We kunnen ook niet zomaar gedwongen zorg opleggen", legt hij uit. "Zodra ik vanuit de zorg het signaal krijg dat gedwongen opname op last van de burgemeester nodig is, zal ik dat besluit nemen."

Besloten bijeenkomst

De ouders van de leerlingen die op 't Vierspan en kinderdagverblijf Berend Botje zitten, worden vanavond in een besloten bijeenkomst bijgepraat over de situatie. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]