Ga naar Content

Spoor je geld, juwelen of oud ijzer op? Metaaldetectors razend populair

Op zoek naar een speld in een hooiberg óf toch vaak beet: metaaldetectoristen speuren kilometers aan land af in de hoop waardevolle of oude spullen te vinden. Op Wieringen zijn al eens Vikingschatten gevonden, misschien ligt er dus meer verstopt onder de grond.

Mathijs met zijn metaaldetector aan het zoeken op Wieringen - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

Sinds de coronapandemie is het aantal metaaldetectoristen flink toegenomen, merkt Mathijs Laan. Hij heeft met zijn vader al jaren een metaaldetectorenwinkel in Hippolytushoef. Daar komen mensen vanuit heel het land - en soms zelfs daarbuiten - naar toe voor de nieuwste modellen.

De metaaldetectoren worden veel gebruikt door archeologen, maar ook steeds meer door hobbyisten. "Het is een fanatieke hobby", merkt Mathijs. Piepers, zoals metaaldetectoristen ook wel genoemd worden, zijn vaak erg gedreven om iets waardevols te kunnen vinden. 

Dat komt door de toegankelijkheid van de hobby. Je hebt geen vergunning nodig zoals in andere landen. Na de aanschaf van een metaaldetector kun je meteen op pad. "Daarom kochten veel mensen tijdens de pandemie een metaaldetector, omdat ze verder weinig konden doen", vertelt Mathijs. 

Database

Met de metaaldetector wordt er nogal eens wat gevonden. Op sociale media kom je geregeld foto's tegen van bijzondere vondsten. Maar die worden niet altijd aangegeven bij het PAN (Portable Antiquities Netherlands), een organisatie die sinds 2016 een database bijhoudt van alle bijzondere vondsten.

Erg jammer, vindt Mathijs, die ook aan klanten vertelt dat het PAN belangrijk is voor de instandhouding van de hobby. "Hoe mooi is het om dat vast te leggen en de geschiedenis daaraan te koppelen", legt hij uit. Het komt namelijk veel voor dat deskundigen onderzoeken uit welke eeuw voorwerpen komen en bij welke bevolkingsgroep iets behoort. 

In onderstaande video zoekt Mathijs naar verborgen schatten op Wieringse grond (tekst gaat door onder de video). 

Heeft Wieringen nog meer Vikingschatten verborgen onder de grond? - NH Nieuws

Vikingschat

Dat er op Wieringen al een aantal bijzondere vondsten zijn gedaan, is zeker. In 1996 werd een spectaculaire vondst gedaan in het dorpje Westerklief. In een potje, dat met gras was dichtgestopt, zat een zilverschat. 

Of er nog meer Vikingschatten zijn dan de twee vondsten die de afgelopen jaren op de Wieringse grond zijn gevonden, weet Mathijs niet. De piepers komen dan ook niet met groten getale naar Wieringen op zoek naar andere verborgen parels. "Het is niet zo dat hier dagelijks naar Vikingschatten wordt gezocht", lacht Mathijs, "Maar er zal hier zeker nog wel wat moois liggen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]