Ga naar Content

82 Noord-Hollandse verdachten van mishandeling, bedreiging of diefstal ontlopen mogelijk straf

Verdachten van mishandeling, bedreiging, winkeldiefstal en nog een hele reeks andere misdrijven, lijken allemaal hun straf te ontlopen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Haarlem gevraagd om 82 strafzaken niet meer te behandelen. Dat betekent dat de verdachten niet meer kunnen worden vervolgd en de zaken worden afgesloten.

Foto: Pixabay

Het zou volgens het OM gaan om zaken uit de jaren 2010 en 2016. Hieronder zitten lichte vergrijpen, zoals diefstallen van uiteenlopende zaken: een roze jurk, een pak kaas, cosmetica, een boot en zelfs een graafmachine. 

Doodsbedreigingen

Maar het OM wil ook heftigere zaken schrappen, zoals mishandelingen en (doods)bedreigingen. Zo wordt iemand uit Den Helder ervan verdacht in 2014 een kind met kracht tegen een muur geduwd te hebben. En een Purmerender zou in 2013 hebben geroepen: “Kankerturk, ik ga jouw kop eraf halen”, en iemand tegen het hoofd hebben gestompt.

Ook zou iemand 15.725 euro langs de douane hebben gesmokkeld in 2010 en worden er een paar mensen verdacht van het bezit van een vals paspoort. Maar tot een vervolging komt het dus voor niemand als het aan het OM ligt.

Capaciteitsprobleem

De zaken vallen allemaal onder de politierechter en zijn daarmee juridisch van minder zware aard. "Het klopt dat er ook mishandelingen tussen zitten", zegt een woordvoerder van het OM. "Maar het gaat dan om wat we een 'eenvoudige mishandeling' noemen. Dat is echt een verschil met zware mishandeling."

"We zijn er niet echt blij mee, maar we hopen zo meer ruimte te creëren voor zwaardere en actuele zaken"

Openbaar Ministerie

De reden om de zaken op deze manier af te sluiten, heeft te maken met zittingscapaciteit: er is te weinig ruimte om alle zaken te behandelen. Daar is het OM niet per se blij mee: "Maar op deze manier hopen we wel meer ruimte te creëren voor zwaardere zaken en die meer actualiteit hebben." Volgens de woordvoerder is het in sommige gevallen ook niet meer gepast om iemand tien jaar na dato nog te vervolgen voor een 'relatief licht vergrijp'. 

De verwachting is dat de politierechter vandaag in korte tijd alle zaken afloopt en in alle gevallen één voor één het OM 'niet ontvankelijk' verklaart, omdat de vervolging te lang op zich heeft laten wachten. Dat betekent in juridische termen dat de zaken 'niet vatbaar' zijn om berecht te worden.

Slachtoffers

De slachtoffers in de zaken zijn al eerder door het OM van de situatie op de hoogte gebracht. Volgens het ministerie heeft er niemand bezwaar gemaakt. "Dat zouden ze kunnen hebben gedaan door te reageren op ons bericht, maar we hebben helemaal niets teruggekregen van slachtoffers", aldus de woordvoerder.

Het OM benadrukt dat slachtoffers die schade hebben ondervonden en hiervoor een vergoeding hebben aangevraagd, dit nog steeds kunnen krijgen: "Slachtoffers krijgen een aanbod van het OM als wij denken dat dit nodig is."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.