Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Eerste asielzoekers Bergen overgebracht naar crisisnoodopvang in Enkhuizen

30 november 2022, 16.22 uur · Aangepast 30 november 2022, 17.03 uur · Door Tom de Vos

Vanmorgen zijn de eerste asielzoekers vanuit de opvang in Bergen overgebracht naar de crisisnoodopvang in Enkhuizen, waarmee ze de vijfde gemeente binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn die een crisisnoodopvang aanbiedt. "We volgen elkaar op", legt burgemeester Eduard van Zuijlen uit. "En ik vertrouw er volledig op dat één van de andere elf gemeenten uit de regio begin maart het stokje overneemt."

De eerste asielzoekers komen aan in Enkhuizen - NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

De crisisnoodopvang aan de Sluisweg in Enkhuizen kan maximaal 200 asielzoekers opvangen. Zij zijn momenteel in afwachting van asiel.

Eerder bereikte de veiligheidsregio en het Zuiderzeemuseum een akkoord over het parkeerterrein. De harde afspraak is wel dat het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum begin maart 2023 weer beschikbaar moet zijn voor de bezoekers van het buitenmuseum.

Opvang Bergen sluit deuren

De crisisnoodopvang in Bergen sluit vandaag de deuren, daarom worden sinds 10.00 uur vanmorgen de asielzoekers overgebracht naar Enkhuizen. "Deze mensen komen bijvoorbeeld uit Syrië, Somalië en Eritrea", legde Richard Dorenbos van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord eerder uit. "Het zijn in ieder geval mensen die uit oorlogsgebieden komen en dus niet vanuit de veilige landen."

Tot nu toe hebben 22 vrijwilligers uit West-Friesland zich aangemeld om deze asielzoekers te helpen. Toch zijn er volgens burgemeester Van Zuijlen nog niet genoeg aanmeldingen: "Het is ook Vrijwilligerspunt West-Friesland dat het een en ander coördineert. Dus wie er belangstelling voor heeft: meld je aan!"

Veiligheid

Omdat het crisisnoodopvang dicht gelegen is aan het water en pal naast de Markerwaarddijk ligt, worden de asielzoekers geïnformeerd over de eventuele gevaren hiervan. "Daarbij gaan we donderdag ook nog een hek plaatsen", aldus Dorenbos. "Dat hek komt tussen de snackbar en de bossen in, langs de Sluisweg. Zodat ze niet de drukke weg kunnen oversteken."

De asielzoekers zitten echter niet vast in de crisisnoodopvang en zijn dus vrij om door Enkhuizen te wandelen als ze dat willen. 

Gisteren nam WEEFF/NH Nieuws al een kijkje in het crisisopvangcentrum. Dat zie je hieronder terug:

Op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum aan de Sluisweg komt vanaf 1 december tot uiterlijk 15 maart een crisisnoodopvang voor 200 asielzoekers - NH Nieuws

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]