Ga naar Content

De Peiling: ik kan niet zonder contant geld

Europese banken werken hard aan de invoering van de digitale euro, maar of en hoe de digitale munt zijn intrede gaat doen is nog onduidelijk. Moeten we met zijn allen overstappen naar een nieuw betalingssysteem, en verdwijnt dan ons contante geld? Onze stelling vandaag luidt: ik kan niet zonder contant geld.

Cash geld - Foto: NHNieuws

De digitale euro is net zoveel waard als de euro die je nu in je portemonnee hebt zitten en op je rekening staat, meldt het AD. Het verschil is dat de digitale euro wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank. Mogelijk komt er een aparte app of een nieuwe betaalkaart waarmee je bij alle Europese winkels en websites makkelijk kunt betalen.

Makkelijker

De ECB wil niet dat op de Europese geldmarkt een andere grote munt dan de euro rondgaat die de markt kan verstoren. Ook wil de ECB grip houden op commerciële banken die kunnen omvallen bij een grote crisis. Het verschil met gewone banken en de ECB is dat gewone banken failliet kunnen gaan en de ECB niet omdat deze gedekt wordt door de staat. De digitale euro moet het overmaken van geld makkelijker maken.

Bezwaren

De banken zijn kritisch omdat de ECB nu een controlerende rol heeft, maar op deze manier concurrent dreigt te worden. Critici baart het zorgen dat de code van een digitale munt programmeerbaar is. Maar het allergrootste bezwaar zit hem in de privacy. Mensen die contant geld gebruiken zijn volledig anoniem. Met de digitale munt wil de ECB toezicht houden op de grote geldstromen en op deze manier eventueel criminele activiteiten blootleggen. 

Tweede Kamer

Minister Kaag verzekerde onlangs in de Tweede Kamer dat de digitale euro een aanvulling moet worden, ook op de bestaande online bankrekening. Martijn Jeroen van der Linden, hoogleraar New Finance aan de Haagse Hogeschool snapt dat banken af willen van het onhandige contante geld. Maar dat geldt niet voor overheden. 'Ouderen en blinden hebben dat nodig. In algemene zin is cash geld het beste back-up systeem, voor als alles een keer uitvalt.' De ECB is al een jaar bezig met het uitwerken van de plannen, en moet er eind 2023 een plan liggen.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].