Ga naar Content

Voedselbank West-Friesland slaat digitale weg in om voedselpakketten te kunnen aanvullen

Om West-Friezen die krap bij kas zitten ook de komende maanden te kunnen voorzien van voedsel, gaat de Voedselbank West-Friesland nu digitaal. Na het wegvallen van de Deen zetten ze alles op alles om genoeg producten of pakketten binnen te krijgen.

Vrijwilligers zijn druk bezig om de pakketten gevuld te krijgen - Foto: Gemeente Medemblik

Sinds het wegvallen van het supermarktconcern Deen, zoekt de voedselbank naar alternatieven om de voorraad te kunnen blijven aanvullen. 

Een oplossing werd al snel gevonden, overgewaaid uit Zaandam. "We hebben voedsel heel hard nodig om alle voedselpakketten te kunnen vullen", zegt vrijwilliger Theo Remmerswaal. "Daarom zijn we een webshop begonnen. De voedselbank in Zaandam is daar al een tijdje mee bezig en die halen hiermee flink wat voedsel op."

Mensen kunnen kiezen uit verschillende pakketten of producten als blikken soep, pasta, koffie of een winterse maaltijd van zuurkool, aardappelen en een rookworst. Die kunnen ze via de webshop van de voedselbank als het ware ‘kopen’. Na het plaatsen van een bestelling, koopt de voedselbank het in bij een leverancier of groothandel.

Theo verwacht dat mensen die willen doneren de weg naar de webshop makkelijk weten te vinden. "Dit werkt hetzelfde als bij soortgelijke webshops, en iedereen koopt tegenwoordig wel eens iets online", zegt hij.

Donaties stromen binnen

Het loopt al aardig storm, merkt Theo: "De webshop is net een maand open en de eerste extra donaties stromen al binnen. Sommigen die hun eerste energietoeslag van 190 euro kunnen missen, hebben het al gedoneerd. Dat is alleen maar mooi en zijn we erg blij mee. Heel mooi om te zien dat zoveel mensen ons steunen en ons een warm hart toedragen." 

Ook scholen en kerken in West-Friesland zullen in de maand december helpen om voedsel in te zamelen voor de voedselbank. Door de energiecrisis en stijgende inflatie is het aantal aanvragen drastisch toegenomen. "We helpen nu 148 gezinnen. Een paar weken geleden waren dat er nog 138", aldus Han Neef, coördinator bij Voedselbank West-Friesland. "We hopen tegen het einde van het jaar 160 gezinnen te kunnen helpen, dus alle hulp is welkom."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]