Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Onderzoeksteam OM vandaag op Tata Steel-terrein wegens massa-aangifte

29 november 2022, 11.41 uur · Aangepast 29 november 2022, 11.59 uur · Door Thomas Jak

Het Openbaar Ministerie bezoekt vandaag met een onderzoeksteam Tata Steel IJmuiden. Het bezoek is deel van het onderzoek dat het OM heeft ingesteld na de massa-aangifte tegen het bedrijf van advocaat Bénédicte Ficq namens ruim 1.100 mensen. Zij noemt het bezoek van het onderzoeksteam van onder andere de forensische dienst en de milieudienst 'uitstekend'.

Tata Steel en advocaat Ficq - NH nieuws

De 1.100 ondertekenaars van de aangifte verwijten Tata Steel en Harsco Metals 'dat zij opzettelijk en onrechtmatig schadelijke stoffen in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater heeft gebracht of laten brengen, met een mogelijk gevaar voor de openbare gezondheid'. Harsco is het slakverwerkingsbedrijf op het terrein van Tata Steel.

Het bezoek van het OM moet meehelpen te bepalen of het bedrijf daar straks voor vervolgd zal worden. Vandaag wil het OM met eigen ogen kijken naar het reilen en zeilen van het staalbedrijf. Het wil 'meer inzicht krijgen in het productieproces van staal en specifiek in de werking van de kooks- en gasfabrieken'.

Daarvoor heeft het een team meegenomen van allerlei experts: het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is erbij, de bijzondere opsporingsdienst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (ILT-IOD) en DCMR Milieudienst Rijnmond, dat normaal gesproken bedrijven in en rond het havengebied van Rotterdam controleert. 

"Het geeft wel aan hoeveel macht Tata Steel heeft, ze kunnen bepalen wat ze wel en niet laten zien"

Strafrechtaadvocaat Bénédicte Ficq

Tata Steel bevestigt dat het OM vandaag de hele dag op het terrein te vinden is. "Het komt erop neer dat we het onderzoeksteam de hele dag over de vloer hebben. We leiden ze rond en laten zien wat er gebeurt op ons terrein. We verwachten dat ze ook na vandaag nog wel een keer terugkomen."

Volgens advocaat Ficq kan het nog knap lastig zijn om een bedrijf als Tata Steel te controleren. "Het OM moet toch bij de hand genomen worden, en dat zal gebeuren door medewerkers van het bedrijf. Dat geeft wel aan hoeveel macht Tata Steel heeft, ze kunnen bepalen wat ze wel en niet laten zien. Maar dat er een team is samengesteld van al die verschillende diensten is heel goed. Dat geeft vertrouwen."

Het OM kan nog niet zeggen wanneer het een beslissing neemt over de eventuele vervolging van Tata Steel.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]