Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

De beste snackbar van Noord-Holland vind je in IJmuiden, eigenaren voelen zich gesteund

24 november 2022, 18.00 uur · Door Jasper Leegwater

Remco en zoon Sem Natzijl mogen hun zaak vanaf nu 'Beste snackbar van Noord-Holland' noemen. Hun dagelijks vers gesneden friet, gastvrijheid en de ambiance gaven de doorslag om er met de winst vandoor te gaan. Remco denkt dat deze prijs zal bijdragen aan het voortbestaan van hun snackpaleis nu de kosten voor inkoop en energie alsmaar stijgen: "Het is zeker een steuntje in de rug." 

Door stemmen vanuit de samenleving mag Frederik Ambachtelijke Friet zich nu een jaar lang de beste snackbar van onze provincie noemen. Met een gemiddelde beoordeling van een 9.7 eindigde de zaak van Sem en Remco Natzijl op de eerste plaats in de wedstrijd van horecaprijzen.nl.

Een mooie nieuwe zaak, provinciale prijs in de pocket en veel tevreden klanten. Toch gaat niet alles voor de wind.

Op het moment dat het ondernemersduo de verhuizing naar een groter, centraler pand in werking stelde, afgelopen zomer, hadden zij niet gedacht veel meer te moeten gaan betalen voor sommige producten. "Gemiddeld is alles met zo'n 35 procent gestegen", vertelt Remco. 

Kijk hier naar de reportage met Remco en Sem:

Sem en Remco voelen steun in de rug dankzij prijs voor beste snackbar van Noord-Holland - NH Nieuws

Het product waar de prijs het meest drastisch van is gestegen, is de olie waar de frietjes in gebakken worden. "Een half jaar geleden betaalden we 17 euro voor een verpakking, nu is dat 32 euro. Dat is dus bijna een verdubbeling." Voor Remco is het geen optie om de olie langer te gebruiken nu de prijzen zo hoog zijn. "Ik wil daar geen concessies in doen.", vertelt de eigenaar. 

Sem vertelt hoe het inkopen er nu uitziet. "Er is geen enkel product dat niet omhoog gegaan is. Alles is duurder geworden. Ik denk dat de inkoop wel het zwaarste is."

Tekst gaat door onder de foto. 

Foto: Remco en Sem Natzijl in hun zaak - Jasper Leegwater / NH Nieuws

Volgens Frans van Rooij van de Vereniging Professionele Frituurders is het echt crisis in de sector. "We zien dat er al bedrijven zijn die de deuren hebben gesloten. Ook de komende weken zullen er zaken dichtgaan."

Het verhogen van de prijzen van een patatje of een snack is ook niet altijd mogelijk, zo vertellen Remco en Sem. Zij willen voorkomen dat een bezoek aan de snackbar straks een echte luxe wordt. Volgens van Rooij speelt dat ook bij andere snackbareigenaren. "We merken dat heel veel ondernemers voorzichtig zijn met het verhogen van de prijzen. Dat betekent voor ondernemers dat zij in moeten leveren op hun eigen inkomsten."

Bedrijven zullen omvallen

Frans van Rooij vertelt dat de prijsstijgingen nu echt gevolgen gaan hebben voor ondernemers die met een frituurpan werken. "Als branchevereniging hebben we onderzoek gedaan en onze achterban een vragenlijst laten invullen. Ik verwacht dat enkele honderden bedrijven zullen moeten stoppen. Er zijn 5.700 cafetaria's en snackzaken in Nederland en het zou zomaar kunnen dat er 300 tot 500 bedrijven omvallen."

Sem blijft positief en is er van overtuigd dat de zaak van hem en zijn vader het gaat volhouden. "Zeker, 100 procent. En in een nog betere staat dan waar we nu in zitten."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]