Ga naar Content

Kabinet wil grondwaterpeil verhogen, opnieuw klap voor boeren

Het kabinet wil het grondwaterpeil verhogen om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Het peil moet ook omhoog om de verzakking van huizen tegen te gaan. Een nieuwe klap voor melkveehouders, want op natte weilanden kunnen koeien moeilijker rondlopen en trekkers niet rijden.

Boer Jan de Wit uit Assendelft - Foto: Beeld: Johan Wieland/NH Nieuws

"Dit is het zoveelste wat we op ons pad gaan krijgen waar we niet gelukkiger van worden", vertelt Boer Jan de Wit uit Assendelft. "Ik denk dat die voor veel collega's de nekslag gaat zijn. Het wordt voor hen niet meer mogelijk om te boeren."

Maatregelen

Morgen wordt een nieuw pakket met maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen verwacht, meldt De Telegraaf. Het ophogen van het grondwaterpeil in veenweidegebieden om CO2-uitstoot te verminderen is een van deze maatregelen. Als veen namelijk te lang droog ligt, gaat het rotten. Daarbij stoot het broeikasgas uit. In Noord-Holland vind je vooral bij Assendelft en Westzaan veenweidegebieden. 

Tekst gaat door onder de kaart.

Grondsoortenkaart - Foto: Universiteit Wageningen

Daarnaast helpt het verhoogde waterpeil ook tegen het verzakken van huizen. Als het grondwaterpeil laag staat, komen funderingen droog te staan, wat tot gevolg heeft dat de draagkracht afneemt. In 2018 dreigde al een handjevol huizen in Zaanstad te verzakken.

Boeren trekken aan het kortste eind

"Als het waterpeil omhoogkomt, dan wordt het land natter", vat Boer Jan de Wit uit Assendelft de boel samen. "Dat zou betekenen dat je maanden later pas het land op kan om je voorjaarswerkzaamheden te doen."

"Ik denk dat het voor veel collega's niet meer mogelijk wordt om te boeren"

Johan de wit, boer uit assendelft

De Wit legt uit: Als het waterpeil hoger komt, en dus het land natter wordt, duurt het een stuk langer voordat dat water 'uitzakt'. Dan kan maanden duren, volgens de Wit. Pas als het water uitgezakt is kan je met het vee en de trekker de wei op. Daarnaast tast het, volgens De Wit, de kwaliteit van het gras aan. 

De nekslag

Het verhogen van het waterpeil zal volgens De Wit de draagkracht van het land dusdanig beïnvloeden, dat het voor sommige collega's weleens de druppel kan zijn. "Ik zit aan de goede kan van Assendelft, dus ik heb niet zo veel risico", geeft hij toe. "Maar ik denk dat het voor veel collega's niet meer mogelijk wordt om te boeren."

Dat er iets moet gebeuren, schuift De Wit niet onder stoelen of banken. "Maar we moeten het daar met elkaar over hebben en dan oplossingsgericht denken. Daar heb je jaren voor nodig."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.