Ga naar Content

Cees werd per ongeluk bakker en heeft met het Lutjekoekje een hit in zijn handen

Hij kwam ooit naar Lutjebroek om het rustiger aan te doen, maar in die opzet is Cees Veenbrink (65) niet geslaagd. Na een werkzaam leven in de bloemen, werd Veenbrink zeven jaar geleden 'per ongeluk' eigenaar van een bakkerij en ontwikkelde hij het Lutjekoekje. De brosse variant van een speculaasje is inmiddels wereldberoemd in de regio. "Als je eraan begint, kun je er niet meer van afblijven." 

Cees met zijn Lutjekoekjes - NH Nieuws

Met uiterste precisie plaatst Cees het stukje amandel op de kleine stukjes koek, die in de oven nog zullen rijzen. Daarna af laten koelen en verpakken in plastic zakjes. Zo gaat het iedere ochtend, zes dagen in de week. Want de Lutjekoekjes zijn populair. Erg populair. "Per week gaan er wel 150 tot 200 zakjes doorheen. Het hele jaar door. Dat is voor een kleine bakkerij echt heel veel", zegt Cees met enige trots. "Veel mensen geven het ook als cadeautje weg."

Het verhaal van Cees is wonderlijk. Hij kende een werkzaam leven in de bloemen, in zowel binnen- als buitenland. 17 jaar geleden kwam hij naar Lutjebroek, om het naar eigen zeggen rustiger aan te doen. De verkoop van hortensia's aan de voordeur mondde uit in een bloemenwinkel in hetzelfde pand als de toenmalige bakker, samen met zijn vrouw Wilma: De Hortensia.

De tekst gaat verder onder de foto.   

Lutjekoekjes - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Cees: "Op een Pinksterdag, nu ruim zeven jaar geleden, belde de bakker op. Hij zag het niet meer zitten en kwam niet meer. Toen vroeg degene die altijd het brood bakte en kwam brengen, of ik de bakkerij niet wilde overnemen. Dat hebben we toen gedaan en ik ben meteen allemaal dingen zelf gaan maken. Saucijzenbroodjes en gevulde koeken, bijvoorbeeld. Maar ik zocht nog een klein koekje. En zo kwam ik op het Lutjekoekje."

Na veel proberen en een beetje geluk, werd het Lutjekoekje geboren. "Het lijkt qua smaak op een speculaasje, maar is veel brosser. Ik was tijdens de ontwikkeling bezig met kruiden en deed er iets in waarvan ik dacht: 'Dat zal wel niet smaken'. Maar het smaakt perfect. Wat dat is? Dat ga ik niet vertellen. Dat is ons geheim."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]