Ga naar Content

'Aanstootgevende' schilderijen moeten weg uit stadhuis Purmerend na klachten

Blote borsten zijn niet meer welkom in het stadhuis van Purmerend. Na meerdere klachten over een serie schilderijen van naakte vrouwen wil het stadhuis ze niet meer laten hangen. De kunstenaar, Jeroen Hermkens, is woedend. 

Twee werken van Jeroen Hermkens - Foto: Jeroen Hermkens

"Het is verbijsterend", vertelt hij op NH Radio. "Alle vrijheden waar we voor gevochten hebben, zijn we kwijt."

"En dan komt er een soort zedenpolitie uit Purmerend bepalen wat er wel en niet mag"

JEROEN HERMKENS - kunstenaar

Hermkens zette veertien vrouwen uit de Beemster op het doek, waarin het pure van de Beemster en de natuurlijke schoonheid van de vrouw centraal staat. Via de opdrachtgever uit de Beemster vernam Hermkens dat zijn schilderijen niet meer welkom zijn. 

"En dan komt er een soort zedenpolitie uit Purmerend bepalen wat er wel en niet mag." Het plan was een deel van de schilderijen weg te halen, "maar toen ik heb gelijk gezegd: 'dan haal ik alles weg!'"

Klachten

Hermkens kan zichzelf niet voorstellen dat er klachten zijn binnengekomen. "Wat kunnen mensen hier nou tegen hebben?", vraagt hij zich hardop af. 

Tussen de kunstenaar en de gemeente is verder geen contact geweest. Vrijdag gaat Hermkens zelf de schilderijen ophalen in het stadhuis. "Dus misschien dat ik dan iemand spreek."

Foto: Jeroen Hermkens

Naar aanleiding van het bericht dat de schilderijen van de Beemstervrouwen moeten worden verwijderd uit het gemeentehuis van Purmerend, stelt Peter Zwart van GroenLinks vragen aan het college van burgemeester en wethouders, meldt RTV Purmerend.

De schilderijen zijn tot vandaag nog te bezichtigen in het Stadhuis.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]