Ga naar Content

Parachutisten kunnen opgelucht ademhalen: toch geen zendmast bij Texels vliegveld

Op het terrein van het Texelse vliegveld komt toch geen zendmast. Texel Airport wil er na bezwaren van omwonenden niet meer aan meewerken, schrijft mediapartner Texelse Courant. Eén van de bezwaarmakers was het Paracentrum, die zag het al gebeuren dat een parachutist tegen de mast aan zou vliegen. De gemeente moet nu op zoek naar een andere locatie.

Foto: NH Nieuws

De dertig meter hoge zendmast moest er komen, zodat het mobiele telefoniebereik in Eierland (het noordelijke deel van Texel) zou verbeteren. Texel Airport leek hiervoor de geschikte loctatie, maar er waren ook zorgen. Zo was het naburige Paracentrum Texel bang voor de risico's voor parachutisten. "De parachutisten landen overal. Dit is gewoon niet wenselijk. We hebben een opleiding voor beginnende parachutisten. Als er iemand tegenaan vliegt, dan is het klaar."

Ook omwonenden van het vliegveld en andere Texelaars zagen het niet zitten. De online petitie tegen de zendmast is de afgelopen maanden zo'n 280 keer digitaal ondertekend.

Lees ook

'Maatschappelijk probleem'

Toch wilde directeur Mike de Bruijn van het Texelse vliegveld aanvankelijk wel meewerken met het verzoek de zendmast te plaatsen. "We hebben het hier ook over een maatschappelijk probleem. Ik geloof dat er 165 locaties zijn onderzocht, maar zonder resultaat, want de grondeigenaren wilden niet meewerken. Dit was een locatie waar de bereidheid er wel is om mee te werken."

Die bereidheid is nu toch weg. De directie en de Raad van Commissarissen van Texel Airport zeggen grote waarde te hechten aan een goede verstandhouding met de omwonenden en de gebruikers van het vliegveld en zien af van medewerking. "Aan de gemeente Texel is het verzoek ingediend om actief op zoek te gaan naar alternatieve locaties."

Capaciteitsprobleem

In een deel van Eierland ontbreekt een goede dekking voor mobiele telefonie, omdat het huidige 4G-netwerk een capaciteitsprobleem heeft. Daarvoor moet ergens in de polder een zendmast komen met meerdere antennes voor mobiel telefoonverkeer. Providers zijn namelijk verplicht om binnen twee jaar na een licentieverlening de dekking op 98 procent te hebben.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]