Ga naar Content

Strengere regels betekent einde van evenement Truckrun: "We maakten veel mensen blij"

De Truckrun bestaat niet meer. Het evenement waarbij mensen met een verstandelijke beperking jaarlijks afwisselend in de Zaanstreek en de IJmond mochten meerijden met een vrachtwagenchauffeur, is ten onder gegaan aan regeldrift. Het aanvragen van vergunningen vergde te veel energie en tijd van de organisatie. De Truckrun bestond sinds begin deze eeuw. 

"Een schitterend gezicht om de mensen van de Harteheem in Heemskerk (onderdeel van de Hartekampgroep) zo blij te zien", zegt Melgert Rink, als vrijwilliger jarenlang de drijvende kracht achter het evenement. "Ze keken er weken naar uit. En dan al die mensen langs de kant. Op sommige plekken stond het drie rijen dik. Heel jammer dat het niet meer kan doorgaan."

(Tekst gaat verder onder de video)

Truckrun Zaandam - NH Nieuws

De Truckrun was een beetje te groot geworden. Er reden soms wel honderd vrachtwagens mee. Volgens Rink bleek dat niet meer te behappen voor de gemeenten. Hij noemt als voorbeeld Heiloo, waar de organisatie naar eigen zeggen maanden bezig was om over een 'stukkie' van 400 meter te mogen rijden.

Na wekenlang overleg bleek een week voor de Truckrun dat de ontheffing toch niet werd verleend. Rink: "Hierdoor moesten we een heel stuk omrijden. Dat vergde enom veel van alle vrijwilligers. Ik lag er 's nachts van wakker. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dus in zekere zin is het ook een opluchting."

"Je wil niet weten waar wij allemaal aan moesten voldoen"

Melgert Rink, organisator Truckrun

Rink stak jaarlijks de laatste weken voor de Truckrun bijna ieder vrij uurtje in de organisatie. "Je wil niet weten waar wij allemaal aan moesten voldoen. We moesten veiligheidsplannen indienen, vergunningen aanvragen. Voor ons kleine clubje vrijwilligers geen doen meer."

Toen hij net bij de organisatie zat, ging het nog wel, maar vooral de laatste jaren is de regeldrift van gemeenten steeds extremer geworden. "Je ziet het ook aan de Ronde van Noord-Holland (wielrennen) die niet meer kan worden georganiseerd. Het valt me mee dat de Dam tot Damloop nog doorgaat."      

VVD-raadslid wil terugkeer van Truckrun

Het Heemskerkse VVD-raadslid Bertus Berghuis wil zich hard maken voor een terugkeer van de Truckrun. De man die van zijn strijd tegen de bureaucratie een missie heeft gemaakt, stoort zich aan de volgens hem 'uit de hand gelopen regeldrift' van gemeenten. "Natuurlijk moeten er veiligheidseisen worden gesteld  aan zo'n evenement. Maar het kan ook te gek. Heel veel mensen beleefden er plezier aan. Ik vind gewoon dat het moet terugkeren."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]