Ga naar Content

Bewoners rond drukke Hilversumse verkeersader weer woedend: "Weg wordt nog drukker"

Bewoners van de Hilversumse Johannes Geradtsweg zijn woedend op de gemeente. De bewoners zouden graag minder auto's over de toch al drukke weg hebben, maar zien dat de gemeente daar geen gehoor aan geeft. De gemeente wil een extra opstelstrook voor het viaduct en een fietsersbrug en dat helpt voor de bewoners niet mee. "In één klap is alle inspraak weggeveegd", zo zegt de buurt. 

Foto: NH Nieuws

 Als het over de bereikbaarheid gaat in Hilversum dan komt ook vaak de Johannes Geradtsweg ter sprake. Dit is in Hilversum de route om van en naar het Mediapark te gaan. Op deze belangrijke verkeersader staan de auto’s zeker tijdens de spits in rijen stil met alle overlast van dien.

Kleine spoorbomen 

Daar zijn de bewoners van deze Hilversumse straat op z’n zachtst gezegd wel een beetje klaar mee. Zij eisen van de gemeente dat er nu eens een goede oplossing komt voor het leefbaarheidsprobleem dat zij al jaren ervaren. Die discussie wordt al heel lang gevoerd, maar laaide de afgelopen jaren weer op toen de politiek besloot om de kleine spoorbomen te sluiten. Met als grote gevolg dat er nog meer verkeer gaat naar de Johannes Geradtsweg. 

Wethouders en ambtenaren gingen in gesprek met vertegenwoordigers van de Johannes Geradtsweg en omgeving om te kijken wat er allemaal mogelijk is. In een gemeentelijk plan is ook een peperdure tunnel onder de hei opgenomen, maar daar is geen politieke steun voor.

Doorstroomruimte

In de pittige gesprekken tussen gemeente en de buurt is er nog geen oplossing gevonden. Nu blijkt dat het college zou willen aansturen op een nieuwe fietsbrug over het viaduct en daar meer ‘doorstroomruimte’ voor de auto moet komen, is het kookpunt bij de bewoners bereikt. 

"Het voorstel is een zeer kostbare ingreep voor 60 meter extra asfalt"

klankbordgroep johannes geradtsweg

Want in hun ogen is dit helemaal geen oplossing voor hun probleem. Dit idee, dat in februari naar de gemeenteraad zou moeten gaan, gaat juist zorgen voor meer auto's door de straat. Dat is echt onacceptabel voor de omwonenden. Zij voelen zij 'opzijgezet' en 'geschoffeerd' door de gemeente.  

"De groene buffer tussen de huizen en de weg verdwijnt", zo starten de bewoners hun uitleg. "De uitstoot van stikstof is nu al boven de grens en zal met toenemend verkeer door het dak gaan. Bovendien is het voorstel een zeer kostbare ingreep voor zestig meter extra asfalt, waar de vele miljoenen aan gemeenschapsgeld mee gemoeid zijn."

Eisenpakket

Als de politiek meegaat in dit verhaal, dan is het zeer waarschijnlijk dat de bewoners naar de rechter stappen.

Een gang naar de rechtbank gebeurt niet als Hilversum aan een aantal eisen voldoet, waaronder de leefbaarheid van de Johannes Geradtsweg nu echt de eerste plaats te zetten op het prioriteitenlijstje. Verder willen ze dat de toename van het verkeer voor hun deur echt wordt stopgezet, dat de plannen voor de opstelstrook van de baan gaan en dat er nu een gedegen onderzoek komt naar de verkeersstromen.  

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]