Ga naar Content
Gooi

Taalmaatjes gezocht: "Bewoners van de asielboot willen dolgraag Nederlands leren"

20 november 2022, 10.00 uur · Aangepast 20 november 2022, 14.02 uur
Door: Rachel Morssink · Foto: NH Nieuws / Rachel Morssink

De asielboot in Huizen ligt er nu enkele weken. Aan boord wonen 180 mannen in afwachting van hun asielprocedure. Het animo om Nederlands te leren is groot en daarom is de Vrijwilligerscentrale op dit moment hard op zoek naar taalmaatjes. 

"We zoeken betrokken en enthousiaste mensen," vertelt Emmy van Galen van de Vrijwilligerscentrale Huizen. "Je hoeft geen onderwijzer te zijn of ervaring te hebben, als je maar iets kunt overbrengen."

Op 25 oktober arriveerden de nieuwe, tijdelijke bewoners op het cruiseschip MS Fortuna. De 180 mannen aan boord wonen de komende zes maanden in de haven van Huizen. En zoals ook bij de vorige asielboot stroomt de hulp van alle kanten toe. 

Spelletjes en puzzels

"De scouts hebben een tafeltennistafel gedoneerd, de kerken een voetbaltafel. Daar wordt volop gebruik van gemaakt," vertelt locatiemanager Sam Kiers. Namens het Rode Kruis coördineert hij het reilen en zeilen op de asielboot. "Verder zijn er spelletjes en puzzels ingezameld en organiseren de sportclubs allerlei activiteiten. Dat geeft daginvulling voor de jongens en dat is fijn," vertelt Kiers.

De Vrijwilligerscentrale bemiddelt tussen alle hulpaanbieders en de behoeftes aan boord. Is er iets nodig, dan is het doorgaans binnen 'no time' geregeld. "Maar we kunnen nog wel wat taalmaatjes gebruiken," vertelt Van Galen. Het animo bleek groot, zo'n honderd tijdelijke bewoners van de boot schreven zich in om Nederlands te leren. "Overweldigend," zegt Kiers. "En sommige jongens zijn heel proactief, die zitten zelf al in de lounge te studeren."

In de video hieronder zie je waar een taalmaatje aan moet voldoen.

"Zo'n honderd bewoners van de boot staan te springen om Nederlands te leren" - NH Nieuws / Rachel Morssink

De taalmaatjes gaan ieder een eigen groepje begeleiden, zo'n anderhalf uur per week. "We leren de bewoners aan boord dagelijkse dingen," vertelt Van Galen. "Denk aan woorden als goedemorgen, goedemiddag en bijvoorbeeld kennismaken, iets over jezelf vertellen. Een beetje de beginselen van hoe we met elkaar omgaan in Nederland," aldus Van Galen.

In Huizen wonen veel Oekraïners voor wie de Vrijwilligerscentrale de afgelopen maanden al taalmaatjes regelde. "Daarom was het in eerste instantie lastig om nu wéér aan nieuwe mensen te komen," vertelt Van Galen. "Gelukkig komen er nu al wat aanmeldingen binnen, maar we kunnen alle hulp gebruiken. Geïnteresseerden mogen ons bellen of mailen."

Uitzicht op het Gooimeer

Het Rode Kruis en de Vrijwilligerscentrale werken samen met de gemeente, de Veiligheidsregio, het COA en andere lokale partijen om alles rond de boot in goede banen te leiden. En dat is prettig, vertelt Kiers. "Het gaat goed aan boord, de sfeer is rustig en de mensen voelen zich welkom hier. We liggen op een prachtige plek bij het Gooimeer en het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen naar deze jongens omkijken," zegt Kiers.

En zijn er nog andere behoeftes aan boord? "We gaan inventariseren wie er winterkleding en dan met name winterjassen nodig heeft," vertelt Van Galen. Toch is het nu nog te vroeg om te doneren. "Breng geen spullen naar de boot of naar de Vrijwilligerscentrale," benadrukt ze. "Via onze website en de sociale media zullen we aankondigen wat nodig is," aldus Van Galen.

"Sinterklaas kwam langs voor een potje tafeltennis met de bewoners"

Sam Kiers, locatiemanager Rode kruis

De bewoners van de asielboot zaten vorige week op de eerste rij tijdens de intocht van Sinterklaas in Huizen. "Ons schip moest een stukje opschuiven voor de pakjesboot," vertelt locatiemanager Sam Kiers. Alle mannen aan boord ontvingen vooraf een brief van de gemeente - in hun eigen taal - met tekst en uitleg over deze traditie. "De goedheiligman kwam zelfs even bij ons aan boord," vertelt Kiers. "Er zijn volop selfies gemaakt en de Sint heeft nog een potje tafeltennis gespeeld."

Hij hoopt dat de Nederlandse lessen hun vruchten gaan afwerpen. "Vanaf het begin hebben we de bewoners erop geattendeerd: groet de mensen in Huizen. Ook al is het in je eigen taal." vertelt Kiers. "Dat gaat heel goed, vaak met veel enthousiasme. En hopelijk gaan we de komende weken zien dat het naar het Nederlands gaat."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]