Ga naar Content

Mannen bekogelen demonstranten met eieren tijdens Sinterklaasintocht Zaandam

Tijdens de Sinterklaasintocht in Zaandam zijn vanmiddag twee mannen aangehouden, nadat zij eieren tegen anti-Zwarte Piet-demonstranten hebben gegooid. Een woordvoerder van de politie vertelt aan NH Nieuws dat er inmiddels een onderzoek loopt tegen de mannen. 

Demonstranten tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Zaandam - Foto: Demonstranten tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Zaandam

Gisteren werd al bekend dat de gemeente Zaanstad de anti-Zwarte Piet-demonstranten verbood megafoons te gebruiken tijdens het Sinterklaasfeest op de Burcht in Zaandam. Het zou mogelijk tot een 'grimmige sfeer' kunnen leiden. 

Een woordvoerder van de actiegroep 'Zaankanters tegen Racisme' laat weten dat twee onbekende mannen eieren richting hen gooide. Volgens de actiegroep was de politie er snel bij en hadden zij de situatie onder controle. 

Vorige week was het ook al raak. Toen werd de actiegroep in Westzaan tijdens de Sinterklaasintocht met tientallen eieren bekogeld. Ook werd het demonstratievak van tevoren met mest besmeurd. 

"We zagen afro pruiken en rode lippen; overduidelijk een racistische karikatuur"

woordvoerder Zaankanters tegen racisme

Ongeveer 70 demonstranten protesteerden vanmiddag in het daarvoor bestemde demonstratievak. Ze waren het niet eens met het uiterlijk van de pieten. "We zagen afro pruiken en rode lippen; overduidelijk een racistische karikatuur", vertelt de woordvoerder van de actiegroep. Desondanks staan er geen (grote) vervolgdemonstraties op de planning. Maar, zo vervolgt zij, 'we sluiten ze ook niet uit'. 

De voorzitter van het Sinterklaascomité Zaandam laat weten een fantastische dag te hebben gehad. "Ondanks het koude weer hebben we een onvergetelijke optocht gehad." Sinterklaas en de pieten werden door veel kinderen en hun ouders vanaf de kade toegezwaaid. "Met een heel goed gevoel gaan we de aankomende Sinterklaasperiode tegemoet."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.