Ga naar Content

Zaandam wil 'grimmige sfeer' voorkomen tijdens Sinterklaasfeest en verbiedt megafoons

Zaanstad verbiedt anti-Zwarte Piet-demonstranten om megafoons te gebruiken tijdens het Sinterklaasfeest op de Burcht in Zaandam morgenmiddag.  Volgens de gemeente kunnen de demonstranten zich prima hoorbaar maken zonder het gebruik van een megafoon en zou het ook voor een "grimmige sfeer" zorgen. De actiegroep Zaankanters Tegen Racisme noemt het een inperking van hun demonstratierecht. 

Demonstranten tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Zaandam - Foto: Demonstranten tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Zaandam
Zaterdagmiddag komt Sinterklaas met zijn pieten naar de Burcht in Zaandam. De pieten zijn een mix zijn van roetveeg- en bruinepieten en daar demonstreert Zaankanters Tegen Racisme tegen. "Het is onrechtmatig om megafoons en versterkt geluid te verbieden tijdens een demonstratie. Dit is een directe inperking van het demonstratierecht," laat actiegroep Zaankanters Tegen Racisme weten.

Wel in Westzaan 

Een week geleden demonstreerden zij in Westzaan met megafoons. Volgens Zaanstad komt dat de feeststemming niet ten goede en zou er een "grimmige sfeer" kunnen ontstaan. 
"Om ervoor te zorgen dat ook de aanwezige kinderen de geluiden van het podium kunnen horen, hebben we in onze voorwaarden opgenomen dat er geen megafoons mogen worden gebruikt. Daarnaast schatten we in dat megafoons risico’s van verstoring van de openbare orde met zich meebrengen.", laat de gemeente in een verklaring weten.

Juridische strijd

Volgens de gemeente krijgen de actievoerders een vak aangewezen op de Burcht waar ze hun boodschap zichtbaar en binnen gehoor van het Sinterklaasfeest kunnen brengen. Zaankanters Tegen Racisme laat het er niet bij zitten en zegt de beslissing aan te vechten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]