Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Zaanse oranjegekte? Alleen in cafés in Landsmeer is het feest

19 november 2022, 12.03 uur · Aangepast 19 november 2022, 17.56 uur · Door Redactie Zaanstreek-Waterland

Dit weekend begint het Wereldkampioenschap Voetbal in oliestaatje Qatar, maar van Oranje- of WK-gekte is nog geen sprake. Tijdens een rondje langs Zaanse horeca blijkt dat vooral Landsmeerse kroegbazen het toernooi aangrijpen om uit te pakken.  

De Driesprong Landsmeer - De Driesprong

Zo staat er in café de Driesprong in de Landsmeerse Dorpsstraat live-muziek op het programma rond wedstrijden van het Nederlands elftal.  Restaurant De Zuyd aan het Zuideinde hangt speciaal voor de wedstrijden vier schermen op en ook De Goede Stek in de Dorpsstraat kleurt Oranje. 

Tekst gaat door onder affiche.

Bij café De Driesprong in Landsmeer hebben ze een uitgebreid WK-programma.

Tot zover Landsmeer: café-eigenaren op de Purmerendse Koemarkt hebben hun zaak wel versierd, maar in plaats van voetballen voeren kerstballen de boventoon in de winkels.  "Het is ieder voor zich", zegt Arwin Versteyne van café Brasa. "Bovendien is heel veel horeca dicht op maandag."

Ook het in hartje Zaandam gevestigde Teasers is normaal op maandag dicht. "We gaan nu speciaal voor de wedstrijd van Nederland maandagmiddag open", zegt een barmedewerker. "We zijn nu in dubio of we de boel gaan versieren. We zijn al helemaal in de kerststemming en hebben eigenlijk niet over Oranje nagedacht." Hij hoopt dat het enthousiasme zal toenemen als Nederland het een beetje goed doet op het WK.

Verdienen

Bij café Sman in Wormerveer pakken ze flink uit. "Ik zet een groot scherm op en verder niets", zegt eigenaar Denny Pickkers. The Black Smith in Zaandam zet de televisie aan.  

De Juffer, ook Zaandam, pakt wél uit met een groot scherm. "Ik hoop er toch wel wat aan te verdienen", zegt eigenaar Sidney Swart, die de boel vlak voor de wedstrijd maandag een beetje oranje gaat versieren.

"Sponsoren gaan ook naar Qatar, dus waarom zou ik de boel boycotten?"

Kroegeigenaar Sidney Swart

Hij heeft er geen moment aan getwijfeld om de WK-wedstrijden van Nederland uit te zenden. "De KNVB en allerlei sponsoren gaan gewoon naar Qatar, dus waarom zou ik dan de boel moeten boycotten?!" Veel kroegbazen blijken zijn mening te delen. 

Jaap Goede van De Goede Stek hoopt op een mooi WK voor Nederland. "Als we de finale halen op 18 december dan hebben we 6 prachtige wedstrijden. Dan kan ik eindelijk na corona weer eens wat verdienen."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]