Ga naar Content

Kerk te koop, en niet vanwege leegloop: Spaanstalige kerk groeit het gebouw uit

"Dankbaar", zo voelt voorganger Esteban Macchia zich. De kerk van evangelische gemeente Rios de Vida staat, zoals wel meer kerken, te koop. Maar waar andere kerken op de markt komen vanwege leegloop, is dat hier niet zo. Integendeel: tijdens de coronaperiode groeide de kerk in Den Helder zo hard, dat ze niet meer in hun gebouw passen.

De kerk en pastorie aan de Steengracht staan te koop - Foto: NH Nieuws

Het is op de maand af tien jaar geleden dat de gemeente in het kerkgebouw aan de Steengracht trok. De aangrenzende pastorie was eerst het woonhuis van voorganger Macchia en zijn gezin. Inmiddels zijn zij verhuisd en worden die kamers gebruikt voor bijbelstudies en kinderdiensten. Maar zelfs met die extra ruimte is de kerk nu te klein.

"Ik ga het gebouw wel missen", zegt Macchia. Met hulp van de andere kerkgangers knapte hij door de jaren heen de kerk op. Ze ontdekten zelfs nog een extra ruimte achter de kerkzaal. "Die ruimte was volledig afgesloten, dus iemand heeft de muur verbroken en zo vonden we die kamer." Ze hebben er een logeerkamer van gemaakt.

Bekijk hier hoe de kerk nu nog gebruikt wordt door de groeiende groep kerkgangers:

Wegens succes: kerk te koop - NH Nieuws / Else van der Steeg

"Hier komen de tieners op zondag samen", Macchia opent een deur die leidt naar een ruimte achter de kerkzaal. In de hoek staan stoelen opgestapeld en een trap leidt naar de extra slaapkamer die boven is ingericht. Er passen twee tafels in de ruimte, maar daar is ook alles mee gezegd. "Ja, het is krap", lacht Macchia.

De gemeente heeft al een nieuwe locatie op het oog: 't Kruisanker, waar tot 2019 de Christelijk Gereformeerde kerk in zat. Deze gemeente is vanwege leegloop samengegaan met de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt), waardoor het gebouw vrijkwam.

Voor de Rios de Vida gemeente is deze kerk ideaal. "Er passen zo'n 250 mensen in de kerkzaal en er zijn genoeg ruimtes voor bijbelstudies en kinderdiensten", zegt Macchia.

Voordat de gemeente een bod kan doen op ’t Kruisanker, moet eerst de huidige kerk verkocht zijn. "Het liefst verkopen we natuurlijk aan een andere kerkgemeente, maar het gebouw kan ook gebruikt worden als bedrijfspand of zelfs omgebouwd worden tot woning."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]