Ga naar Content

Strafeis 18 jaar valt overvallers Schöne Edelmetaal rauw op het dak: "Dat is 16 jaar effectief zitten"

Een zwaar bewapend internationaal commando dat over de grens op oorlogspad ging. Het Openbaar Ministerie liet er vandaag geen misverstand over bestaan waarom het zeven van de acht verdachten voor de overval op het waardetransport voor lange tijd achter de tralies wil. 

Strafeis overval Noord - NH Nieuws

"Vanuit Frankrijk en België gingen deze verdachten op pad naar Nederland om een grote slag te slaan. Auto's vol geladen met mannen en wapens. Men ging over de grens op oorlogspad", aldus de officier van justitie vandaag in de rechtbank aan de Parnassusweg tijdens haar requisitoir.

Naast het medeplegen van de gewapende overval, is het vooral de poging doodslag op twaalf agenten die de strafeis doet oplopen. Tijdens de overval en vooral tijdens de daaropvolgende wildwest-achtervolging naar Broek in Waterland, hebben de mannen volgens justitie met hun automatische wapens gericht op de politie geschoten.

"Agenten dachten dat ze in een aflevering van Mocro Maffia zaten"

de officier van justitie

De advocaten van de acht verdachten uit België en Frankrijk denken daar, zoals bekend, anders over. De komende twee weken zijn zij aan zet. "Ik kan niet wachten totdat ik aan de beurt ben. Ik heb heel veel zaken gehoord waarvan ik denk: dat kun je zo niet zeggen, dat mag je zo niet zeggen en de conclusies die je daaraan verbind zijn ook onverantwoord. Dus ik wil heel graag tegen de rechtbank vertellen hoe ik er over denk", zegt Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van El Hamchi A.

De achtste verdachte, Mirand A. die wordt bijgestaan door Inez Weski, hoorde een strafeis van vijf jaar cel tegen zich eisen. Hem wordt een kleinere rol toegedicht dan de anderen en wordt nu alleen nog gezien als medeplichtige aan de gewapende overval. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]