Ga naar Content

Halsema bezoekt Riekerhaven na brand: "Zo snel mogelijk nood lenigen"

Verslagenheid en wanhoop vandaag bij bewoners van het containercomplex aan de Riekerhaven. De dag na de verwoestende brand weten ze even niet waar ze het moeten zoeken.

Brand day after - NH Nieuws

Suleyman uit Syrië, gekleed in een lichtgevend werkpak van de gemeente, het enige kledingstuk dat hij sinds gisteren nog heeft, klampt zich vast aan burgemeester Halsema en vraagt wat ze voor hem kan doen.

Nadat gisteren 75 woningen in Blok 6 in vlammen opgingen en het vuur ook de huizen in Blok 5 ernstig heeft beschadigd, was er vannacht noodopvang in de Sporthallen Zuid. Waha koos ervoor om bij een vriendin van haar in de Riekerhaven te slapen, maar deed geen oog dicht. Ze vreest dat haar huis in Blok 5 vanwege rook- en waterschade onbewoonbaar is geworden: "Alles dat we hebben opgebouwd, is weg."

Foto: AT5

Een jongen bij de Sporthallen Zuid vertelt dat ook zijn identiteitspapieren in vlammen zijn opgegaan, en hij zich dus niet meer kan legitimeren. Halsema laat zich ter plaatse vertellen dat veel studenten en statushouders die in de tijdelijke containerwoningen hun stek hadden gevonden niet verzekerd zijn.

Halsema: "De woningbouwcorporatie is heel hard op zoek naar vervangende woonruimte en we zullen zo snel mogelijk proberen om mensen die toch erg kwetsbaar zijn zo goed mogelijk weer op te kunnen vangen en te kunnen beschermen."

"De brandveiligheid hoort op orde te zijn"

burgemeester halsema

Zorgen over de brandveiligheid van het complex blijven bestaan bij de bewoners, en ook bij studentenvakbond ASVA. "Dit ding heeft gebrand als een tierelier en het is een waar wonder dat er geen menselijke slachtoffers zijn gevallen", zegt Bor van Zeeland van de ASVA.

Volgens burgemeester Halsema hoort de brandveiligheid van het complex in orde te zijn, en daar zal ook onderzoek naar worden gedaan. Politie en justitie moeten uitzoeken of de 27-jarige man die gisteren werd aangehouden in zijn woning na een melding voor geluidsoverlast, ook schuldig is aan brandstichting.

Ben je slachtoffer van de brand en wil je iets delen? Stuur je (anonieme) tip, ervaring of informatie naar [email protected] of app naar 06-51190938.

Foto: AT5

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]