Ga naar Content

Expert na grote brand Amsterdam Riekerhaven: "Wonen in die containers is echt onverantwoord"

De grote brand in het containerwoningcomplex in de Amsterdamse wijk Riekerhaven had veel erger kunnen aflopen, zegt brandexpert Fred Vos. Hij vindt het gebruik van deze containers als woonruimte "idioot" en "onverantwoord".

Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

Vos heeft eerder onderzoek gedaan naar de brand in een cellencomplex op Schiphol-Oost in 2005. Daarbij kwamen toen 11 gedetineerden om het leven. Daarnaast was hij ook betrokken bij het onderzoek naar de brandveiligheid van een studentenflat in Diemen. Bij een brand in die flat in 2017 kwam een 27-jarige man om het leven.

Met die onderzoeken in zijn geheugen heeft Vos wel een idee over hoe de brand in de containerwoning zo snel om zich heen kon grijpen. Zo is het bouwmateriaal ontzettend hittegeleidend. "Metaal is een hittegeleider, terwijl je juist moet zorgen dat het de hitte tegenhoudt." Bij een woningcomplex als in Riekerhaven is dat precies het probleem. "Dat zijn allemaal kleine metalen doosjes op elkaar."

Vos denkt dan ook dat het van belang is dat alle containerwoningen goed geïsoleerd zijn. "Die containers zijn allemaal met elkaar verbonden via gangen en verbindingsruimtes. Maar omdat de metalen wanden de hitte zo goed verplaatsen, is het bijna onmogelijk om ervoor te zorgen dat de gangen voldoende geïsoleerd zijn." Volgens de brandexpert komt dit door de lucht in de ruimte tussen de containers. Zo kan de hitte makkelijk overslaan op andere containers. "Ze zijn dus niet goed gecompartimenteerd." 

Ingestort

De brand in de containerwoningen in de wijk Riekerhaven brak rond half 9 op zondagochtend uit. Een deel van het gebouw is daarbij ook ingestort. Wonder boven wonder is er niemand gewond geraakt. Wel zijn er bij de brand zes katten en een hagedis om het leven gekomen.

Burgemeester Femke Halsema sprak maandagochtend haar steun aan de slachtoffers uit via Instagram. "Verlies van je huis en spullen is een traumatische ervaring", schreef ze. "Ik leef intens mee met de slachtoffers. Ik wens hen allemaal veel sterkte."

De brandweer houdt er rekening mee dat de brand is aangestoken. De politie heeft een 27-jarige man aangehouden. 

'Gedoemd te mislukken'

De brandexpert vindt de containerwoningen dan ook absoluut ongeschikt als oplossing voor de woningnood. "Wonen in die containers is echt onverantwoord. Het is idioot. Die containers zijn niet brandveilig te krijgen. Het is gedoemd te mislukken." Hij denkt ook dat de instanties bij het goedkeuren van de woningen tekort zijn geschoten. "De brandweer had dit nooit mogen toestaan."

Bij de brand is niemand omgekomen. Vos denkt dat het tijdstip ervoor heeft gezorgd dat alle bewonwers het complex tijdig heeft kunnen verlaten. "Als het midden in de nacht was gebeurd, was de schade niet te overzien."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]