Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Extra WK-vluchten naar Doha met KLM en TUI, Oranje vliegt privé

14 november 2022, 18.34 uur · Aangepast 14 november 2022, 19.49 uur · Door Doron Sajet

KLM gaat tijdelijk weer naar de Qatarese hoofdstad Doha vliegen vanwege het WK Voetbal dat volgende week begint. De eerste vlucht is aanstaande donderdag. KLM stopte in 2017 met de lijnvluchten tussen Schiphol en Doha, want de maatschappij bleek niet opgewassen te zijn tegen concurrent Qatar Airways. Ook TUI Nederland heeft vluchten naar het WK in Doha gepland. Het Nederlands elftal vertrekt morgen met een privéjet naar Qatar.

Aan boord van de luxe La Compagnie-A321 - Foto: La Compagnie

KLM vliegt tot half december drie keer per week naar Doha. Op de terugweg naar Schiphol is er een tussenstop in Dubai World Central, een nieuwe bestemming voor KLM. TUI Nederland heeft tot nu toe twee vluchten naar Doha gepland. Die zijn beiden op zondag 20 november, de dag voor de eerste poulewedstrijd van het Nederlands elftal.

Volgens een woordvoerder van TUI gaat het om chartervluchten, waarvoor geen tickets kunnen worden gekocht. Vanwege privacyredenen maakt TUI niet bekend welke organisaties de twee vluchten hebben geboekt en wie er aan boord zitten van de Boeing 737 MAX-toestellen. Ook TUI vliegt normaal gesproken niet op Doha.

Oranje vliegt met een Franse privéjet

Het Nederlands elftal kiest dit keer voor een privévliegtuig naar het WK Voetbal. De Oranje-spelers vertrekken morgenochtend vanaf Schiphol-Oost in een Airbus A321neo van La Compagnie uit Frankrijk. Aan boord zijn 76 uitsluitend luxe businessclass-stoelen. In een gewone A321 zou er ruimte kunnen zijn voor zo'n 200 standaardstoelen.

(Artikel gaat verder onder de foto's)

De enige luchtvaartmaatschappij die ook buiten de WK-periode tussen Schiphol en Doha vliegt, is Qatar Airways. Die maatschappij vliegt nu nog een keer per dag naar Schiphol, maar voegt er binnenkort extra vluchten bij.

'Oneerlijk'

Pilotenvakbond VNV is tegen de uitbreiding en wil het liefst dat het kabinet die toestemming terugdraait. Volgens VNV is er onder meer sprake van oneerlijke concurrentie, omdat Qatar Airways op staatssteun draait.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Qatar Airways vliegt dagelijks met een Boeing 777-300ER naar Schiphol. Binnenkort komen daar extra vluchten met een Boeing 787-8 Dreamliner bij. Qatar Airways heeft haar vliegtuigen voor het toernooi bestickerd met speciale WK-logo's.

De dagelijkse vlucht van Qatar Airways op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]