Dramatisch Ajax verspeelt dure punten tegen FC Emmen en gaat met slecht gevoel naar WK

De vervroegde WK-stop komt op een goed moment voor Ajax. De Amsterdammers hebben voor de derde keer op rij niet gewonnen. Na een nederlaag tegen PSV en een gelijkspel tegen Vitesse, werd het nu 3-3 tegen FC Emmen.

Richairo Zivkovic (oud-Ajax) hielp zijn ploeg aan de aansluitingstreffer - Foto: Pro Shots / Paul Meima

Het begin van de Amsterdammers was dramatisch, want na zes minuten stond FC Emmen op voorsprong. Jeroen Veldmate schoot een vrije trap ragfijn achter Remko Pasveer. Het antwoord liet niet lang op zich wachten, omdat Kenneth Taylor Ajax op 1-1 zette. De bezoekers leken steeds beter in de wedstrijd te komen, maar het was Emmen dat een levensgrote kans kreeg.

Miguel Araujo stond helemaal vrij bij een vrije trap en schoot van dichtbij op de paal. Daarna nam Ajax meer en meer het heft in handen. Het was Taylor, die zijn ploeg even later op 2-1 zette. Hij kopte raak uit een voorzet van Dusan Tadic. Steven Bergwijn haalde enkele minuten later verwoestend uit vanaf randje zestien: 1-3. Vlak voor rust kwam Ajax nog goed weg, nadat Calvin Bassey in de fout ging. Richairo Zivkovic ging alleen op Pasveer af. De doelman keerde de bal.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Comeback compleet

Ajax leek dus een comfortabele voorsprong te hebben, maar dat was schijn. Na zestig minuten maakte uitgerekend voormalig Ajacied Richairo Zivkovic het weer spannend: 2-3. Bergwijn kon in de tegenstoot de Amsterdammers weer wat lucht geven, maar hij vond Mickey van der Hart op zijn weg.

Kudus schoot even later nog op de lat. Daarna was het Emmen dat de klok sloeg. Mark Diemers schoot de bal nog voorlangs, maar Mohamed Bouchouari zorgde vlak voor tijd alsnog voor de 3-3. Ajax probeerde daarna nog wel het tij te keren. Dat lukte alleen niet.

Ajax staat derde achter PSV en Feyenoord. Zij hebben een wedstrijd minder gespeeld, dus kunnen optimaal profiteren. De eerstvolgende wedstrijd na de winterstop is 8 januari tegen NEC in Nijmegen.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Bassey (Blind/46), Wijndal (Lucca/86); Álvarez, Taylor (Klaassen/58), Berghuis (Grillitsch/82); Tadic, Brobbey (Kudus/46), Bergwijn