Ga naar Content

'Silver Dress' is gouden vondst voor museum op Texel: “Een brok in mijn keel”

"We staan te glimmen van trots", zegt Corina Hordijk van museum Kaap Skil in Oudeschild. Het museum toont vandaag de tweede jurk die is gevonden in het zogeheten Palmhoutwrak voor Texel. Het gaat mogelijk om een bruidsjurk die ruim 400 jaar op de zeebodem heeft gelegen. De unieke vondst roept bij onderzoekers veel enthousiaste reacties op, maar ook veel vragen: "We hebben het idee dat we hier een soort Mona Lisa laten zien, maar van wie was de jurk?"

Foto: Museum Kaap Skil

"We gingen gewoon duiken, op zich niks bijzonders", herinnert duiker Gerrit-Jan Betsema zich de dag in 2014 dat hij de jurk vond. "Je zit wat in de grond te wroeten en voelt wat." De nieuwe expositie bevindt zich in de kelder van het museum, waar het flink donker is: net als onder water voor de duikers. "Je doet een heleboel op de tast", vertelt Betsema. "Later blijkt het kleding te wezen, dat heb je op dat moment geen eens door."

Pas vandaag ziet Betsema de jurk voor het eerst in volle glorie tentoongesteld. "Een brok in je keel. Het is zo, zo bijzonder."F

In de video wordt uitgelegd wat deze jurk nog bijzonderder maakt dan de eerste.

Silver Dress - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Dat de vondst uniek is, staat buiten kijf. Maar, zegt artistiek directeur Corina Hordijk: "Er zijn nog heel veel vragen. We willen dolgraag weten welk schip het was, van wie was nou die jurk en van wie was die trouwjurk? Is de dame in kwestie getrouwd of is dat überhaupt niet gebeurd doordat het schip gezonken is? We hopen dat er een historicus opstaat om dat nader te onderzoeken."

Schatten op de zeebodem

Het Palmhoutwrak is nog niet leeg, maar een vondst zo groot als deze verwacht Hordijk voorlopig niet meer. "Tenzij we erachter komen van wie de boot was." Om daar achter te komen, is meer onderzoek ter plaatse nodig. "Alles op zijn tijd, want het is ontzettend kostbaar", zegt Hordijk. "Als het eenmaal boven water is wil je ook dat het goed onderzocht wordt en een goede plek aanbieden."

Boven water wordt voorlopig de tentoonstelling van de jurk gevierd. Hordijk: "We zijn waanzinnig blij dat de perfecte collectie hier in ons museum te zien is en dat het zo goed gelukt is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]