Ga naar Content

George neemt zijn dode moeder overal met zich mee

Zij is het liefste meisje dat hij ooit heeft gekust en zo heet de tentoonstelling van de Haarlemse kunstenaar en dichter George Moormann over zijn moeder dus ook: 'The sweetest girl I ever kissed'. George leeft en werkt nog steeds met zijn moeder, die in 2015 overleed. In Culture Club een reportage over George. 

kunst - NH Nieuws

Met onder andere in-loving-memorykaartjes en kunstwerken gemaakt van de as van zijn moeder is de tentoonstelling in de Haarlemse galerie Kruis Weg 68 een eerbetoon aan haar. "Wij hadden een innige relatie met elkaar", vertelt de kunstenaar, "wij waren altijd samen, ze woonde bij mij om de hoek en ik kwam iedere dag bij haar over de vloer, aan een half woord hadden we genoeg. Sinds zij 7 jaar geleden overleed, staat haar as bij mij in de keuken."

Mantel der liefde

Louise Weber was kostuumontwerper, hoedenmaker en naaldkunstenaar. Samen met George werkte zij aan zijn kunst. Voor zijn dichtbundels maakte zij de kaft en veel van de kunst die hij nu tentoon stelt, is door haar handen gegaan. Haar kleding maakte ze zelf. Na haar dood zette George de schaar in al haar jurken en mantelpakjes: "Het pronkstuk van de tentoonstelling is 'De Mantel der Liefde', ik heb het samengesteld uit haar robes, bloesjes, horloges, het is een mantel om het leven te vieren."

Moeder is op reis

Maar daar blijft het niet bij, zelfs Louise's as staat nu in de galerie. De urn, die normaal gesproken een plek heeft in Moormann's keuken, is nu te zien in de tentoonstelling. "Ik mis haar in mijn huis, als ik 's ochtends mijn keuken inkom om koffie te drinken, denk ik: waar is moeder nu? Moeder is op reis."

Een vingerkootje as

Ook letterlijk neemt George Louise mee op reis. Er zijn foto's te zien van alle plekken waar hij haar as heeft uitgestrooid; van de Taj Mahal tot aan de Eiffeltoren. "Zij gaat mee in een kruidenpotje. Die vul ik dan met 33 gram as en dat strooi ik uit wanneer ik op een bijzondere plek ben. Die 33 gram is precies de hoeveelheid van een vingerkootje, zodat ik mezelf eraan kan herinneren: zuinig mee omgaan!" Zelfs over het potje heeft George nagedacht: "Zij was een pittig type, dus het is een busje rode chilivlokken"

George Moormann kan nog een tijdlang voort, want er is nog meer dan 2 kilo as over. Voor George hoort het allemaal bij zijn rouwproces. En dat zal nooit helemaal over gaan: "Het heeft iets fijns om haar vast te houden. Ze doet altijd mee; als de zwarte toets op de piano klinkt zij in alles door."

De tentoonstelling 'The sweetest girl I ever kissed' is tot en met 19 november te zien in Haarlem.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.