Ga naar Content

Zaanse avondwinkel voor derde keer overvallen: "Maar we laten ons niet wegjagen"

"Geld, geld, maak die kassa leeg!" Met die woorden kwam een jonge overvaller zaterdagavond binnen bij Wibaut Avondwinkel en Belhuis in Zaandam. Twee dagen later is mede-eigenaar Abdula Al-Hasani nog steeds wat onder de indruk. Voor hem was het de eerste keer dat hij een overval meemaakte, maar dit was de derde al voor de avondwinkel. "De dader was voor mijn gevoel heel bang."

Foto: NH Nieuws

De overvaller – Abdula schat hem op een jaar of twintig – was geheel in het donker gekleed. Handschoenen aan, een bivakmuts op en een groot mes in de hand. "Hij kwam binnen en ik stond toen achter in het kantoor. Ik wist gelijk hoe laat het was en belde 112. Hij ging gelijk op mijn vakkenvuller af en die wist ook niet wat hem overkwam. Omdat ik niet wilde dat hem wat overkwam ben ik toen naar de kassa gelopen."

"Hij riep 'geld, geld, maak die kassa leeg!' Toen gaf ik hem alles en toen zei hij: 'Is dit echt alles?' Abdula liet hem zien dat de kassa echt leeg is en weg was de overvaller. "Hij was naar mijn gevoel heel bang. We hadden heel diep oogcontact en zijn ogen waren heel groot, hij zag er heel gespannen uit. Het was volgens mij niet iets wat hij vaker doet."

Het is dus de derde keer dat de winkel is overvallen. De vader van Abdula – het is een familiebedrijf – kreeg vijf jaar geleden een pistool op zijn hoofd door een overvaller.

Tekst gaat verder onder de video.

Op 15 januari 2018 werd de winkel ook al overvallen - NH Nieuws

De daders van de eerste twee overvallen zijn gepakt, de overvaller van dit weekend is nog op vrije voeten. Er zijn goede camerabeelden, de politie zoekt nog wel naar getuigen.

Volgens Abdula was de dader blank, had hij een Nederlands accent en blauwe ogen. Ook had hij een blauwe Albert Heijn-tas bij zich.

De buit van de overvaller was niet groot: "Tja, bij een avondwinkel denken sommige mensen dat daar veel geld te halen is. Maar we zijn een kleine onderneming. Degene die de overval heeft gepleegd zal ook zien: de buit is niet zo groot dat je daar een overval voor hoeft te plegen. Als je in geldproblemen zit heb ik liever dat je persoonlijk naar me toekomt. Dan help ik je met alle liefde met een lening ofzo, zonder dat je daarvoor een overval hoeft te plegen. Dit is het uiteindelijk gewoon écht niet waard."

"Het filmpje van de overval speelt zich vaak af in mijn hoofd"

Mede-eigenaar avondwinkel Abdula Al-Hasani

Hij vervolgt: "Stel dat die jongen wordt opgepakt, dan wordt hij bestempeld als crimineel en komt hij moeilijker aan een baan. En dat voor een paar centen!"

Hoe het met hem en de vakkenvuller gaat? "Wel oké. Erna was ik vrij rustig, maar ik merk wel dat het op mijn netvlies zit. Het filmpje van de overval speelt zich vaak af in mijn hoofd."

Toch is er geen moment aan stoppen gedacht. "Ik heb veel goede reacties gehad van mensen die ons steunen. Er zijn veel hechte klanten die achter ons staan en met ons meedenken. We zitten hier al vijftien jaar inmiddels, we laten ons niet wegjagen door een kleine knul die wat geld meeneemt. Daar denk ik absoluut niet aan."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]