Ga naar Content

De Peiling: de klimaatacties op Schiphol gaan te ver

Honderden klimaatactivisten hebben zaterdag het afgesloten gebied van Schiphol-Oost bestormd. Vanaf dit terrein worden zaken- en privévluchten met privéjets afgehandeld. De activisten ketenden zich vast aan privéjets omdat die volgens hen voor de meeste vervuiling zorgen. Ook fietste een deel van de activisten rond op het platform.

Foto: GlobeAir

De activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion hadden zich eerder op de dag verzameld in het Amsterdamse bos, waarna ze met een vrachtwagen richting Schiphol reden. Via het dak van de vrachtwagen en een geknipt gat in het hek gingen ze het platform op. De Marechaussee keken een tijdje toe zonder in actie te komen, maar sloegen uiteindelijk alsnog honderden actievoerders in de boeien. 

Schade

De eigenaar van een privéjet waaraan klimaatactivisten zich zaterdag vastketenden, is razend over de schade die daarbij aan een van zijn vliegtuigen is veroorzaakt. Volgens directeur Bernhard Fragner van het Oostenrijkse GlobeAir, hebben de actievoerders door hun blokkade een statische ontlader van een Cessna Citation vernield.

Volgens Greenpeace was het vliegtuig al beschadigd toen de activisten bij het toestel aankwamen. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace, laat NH Nieuws weten dat van te voren met activisten is afgesproken geen vliegtuigen te beschadigen en dat ze geen signalen heeft ontvangen dat dit tegen de afspraak in toch is gebeurd.

Over eventuele schade of schadeclaims maakt Greenpeace zich volgens Oulahsen niet druk. Ze hoopt juist dat eigenaren van privéjets zich druk gaan maken over de opwarming van de aarde. De actie van zaterdag was specifiek op de privéjetluchtvaart gericht, omdat dat volgens Greenpeace de meest vervuilende manier van vliegen is.

Wat vind jij?

Is het goed dat er op deze manier aandacht wordt gevraagd voor luchtvervuiling? Of vind jij dat de acties te ver gaan?  

De poll van de peiling is bij dit artikel verwijderd.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].