Start van hoofdcontent

HEEMSTEDE

nl

Ingrid en zwaan Zeus na 33 jaar uit elkaar door uithuiszetting: "Heel pijnlijk"

4 november 2022, 20.33 uur · Aangepast 6 november 2022, 14.11 uur · Door Michael van der Putten

Afscheid nemen van zwaan Zeus, dat ziet Ingrid van Gelder niet zitten. Al 33 jaar komt de zwaan langs in haar achtertuin waar een slootje loopt. Door de jaren heen hebben ze een hechte band opgebouwd. Nu dreigen ze uit elkaar te moeten, omdat Van Gelder uit haar woning gezet wordt. 

Na 33 jaar afscheid van Zwaan Zeus - NH Nieuws

Door een langlopend financieel conflict met haar ex-baas zit Ingrid van Gelder flink in de financiële nesten. De problematiek is de afgelopen tien jaar zo erg opgelopen dat ze nog maar leeft van 50 euro in de week en hulp krijgt bij het aflossen van de gemaakte schulden. "Het is al jaren verschrikkelijk en nu moet ik zelfs mijn woning uit. Ik heb echt geen idee waar ik heen moet", zegt Van Gelder daarover. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Zwaan Zeus - Ingrid van Gelder

Naast de financiële perikelen, dreigt er nog iets heftigs. Van Gelder heeft namelijk al 33 jaar een heel bijzondere gast. "Al vanaf het begin, zo'n 33 jaar geleden, komt zwaan Zeus hier langs. Hij is als een soort huisdier voor mij. De een heeft een kat, de ander een hond. Ik heb Zeus."

Co-ouderschap  

De hechte band blijkt ook omdat Van Gelder op de kleintjes van Zeus mag passen. "Ik kreeg eigenlijk een soort co-ouderschap over de jonge zwanen van Zeus. Zodra ze uit het ei komen, brengt Zeus de jonkies hiernaartoe. Alsof hij zegt: 'Hier heb je ze, let even op ze'." 

"Ik denk niet dat hij zal wennen aan de nieuwe bewoners"

Ingrid van Gelder

Het is dan ook onvoorstelbaar voor Ingrid als zij haar woning uit moet en Zeus niet meer kan zien. "Ik denk niet dat hij zal wennen aan de nieuwe bewoners. En als ik hier weg ben, zal ik zeker nog langs blijven komen. Het is allemaal heel heftig."

Ingrid heeft dan ook een crowdfundingsactie in het leven geroepen. Hopelijk haalt ze daar genoeg geld mee op om alle kosten te kunnen betalen. Maar Van Gelder realiseert zich ook dat de zwaan al op flinke leeftijd is. "Ik denk dat dit wel zo'n beetje de oudste zwaan ter wereld is. Als hij komt te overlijden, dan is dat erg. Het liefst zou ik hem dan willen opzetten."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]