Ga naar Content

Op pluche klompen haalt Amsterdam de WorldPride 2026 binnen

Het zag er koddig uit, maar achter de geslaagde poging van Amsterdam om de WorldPride van 2026 te organiseren zit jaren werk.

Amsterdam krijgt de eer de WorldPride 2026 te mogen organiseren - NH Nieuws

Het had iets joligs: in Hollandse klederdracht stond de delegatie van Stichting Pride Amsterdam afgelopen weekend op de jaarlijkse conferentie van InterPride. Vierhonderd mensen, allemaal actief als Pride-organisator, beslisten in de stad Guadalajara wie de Pride van 2026 mag gaan organiseren. 

En de concurrentie was stevig: Orlando, een stad in de Amerikaanse staat Florida, was uiterst zeker van zijn zaak. "Ze dachten dat ze de buit al binnen hadden." Lucien Spee, directeur bij Stichting Pride Amsterdam, slaagt er maar matig in een besmuikt lachje te onderdrukken. "Maar we waren goed voorbereid."

Gelikte knulligheid  

Want achter de klederdracht en pluche klompen - houten exemplaren waren te zwaar in de baggage - zit een gelikte presentatie en jaren lobbywerk. Het bidbook bevat tientallen steunverklaringen van organisaties en grote bedrijven. De stemgerechtigde leden van InterPride waren onder de indruk: met 59 procent van de stemmen krijgt Amsterdam een stevig mandaat. 

"Op het Museumplein willen we een WorldPride Village bouwen, met paviljoens en een groot podium"

lucien spee - stichting pride amsterdam
Foto:

Wat is de WorldPride?

WorldPride is een groot internationaal lhbq+ evenement dat bezoekers van over de hele wereld trekt. Het onderscheidt zich van een gewone Pride met een grote mensenrechtenconferentie. Op het voorlopige programma van 2026 staat ook een strandfeest gepland. Andere bekende onderdelen zijn de botenparade, muziek- en cultuurfestival Milkshake en een afsluitende mars door de straten van de stad.

Nu de winst binnen is, kan Amsterdam zich op gaan maken voor een mega-evenement van vijftien dagen. "De eerste week is eigenlijk zoals een reguliere Pride", zegt Spee. Behalve feest belooft hij ook ruimte voor activisme, cultuur en debat. In de tweede week staat een mensenrechtenconferentie centraal.

Veel programmaonderdelen zullen plaatsvinden op het Museumplein. "Daar willen we een WorldPride Village bouwen, met paviljoens en een groot podium. Ook het grote mensenrechtenconcert, dat live wordt uitgezonden, zullen we daar houden."

Extra bezoekers

Meer nog dan bij een gewone Pride staat de WorldPride garant voor duizenden extra bezoekers. Spee: "Wij rekenen op 50.000 tot 150.000 meer mensen." Dat is een uitdaging voor de stad, erkent ook Touria Meliani, wethouder van Evenementen. "Ik denk dan ook aan de grote renovaties aan de kades op dit moment. Maar wij hebben als stad bewezen dat we dit soort evenementen aankunnen."

Om al dat volk een slaapplek te kunnen bieden, heeft Spee een aantal plannen in gedachten. "Ik denk aan een oproep aan Amsterdammers om je bank aan te bieden aan een bezoeker. Dat hebben we met de Gay Games van 1998 ook gedaan." 

Organisatie

Of de Stichting Pride Amsterdam de WorldPride zal organiseren, is nog niet duidelijk. Op dit moment voert de gemeente gesprekken met drie partijen over de organisatie van de Amsterdamse Pride voor de periode 2024-2027. De stichting organiseert de Pride sinds 2014 en is één van de kandidaten. Wethouder Meliani hoopt de drie partijen te kunnen laten samenwerken. De gesprekken hierover lopen nog.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]