Over de top gekleed, vol overgave performen, niks is teveel in de wereld van drag queens. Vanavond kleuren zij het podium in de Nieuwe Doelen in Enkhuizen. Dat met 500 man publiek uitverkocht is. Enkhuizer 'regenboogmoeder' Tante Sas organiseert de talentenshow.
Wie kent haar inmiddels niet? Saskia Righart van Gelder steekt sinds jaar en dag haar nek uit voor de LHBTQ+-gemeenschap van Enkhuizen en daarbuiten. Met haar tattooshop als 'safe haven' voor de gemeenschap vinden - vooral ook jongeren - een veilige thuishonk.
Vorig jaar juni realiseerde ze dankzij haar handtekeningenactie het regenboogzebrapad aan de Stationsweg. Nu organiseert ze met haar goede vriendin Katinka Joustra-Lentink de dragshow 'Enkhuizen Got Drag Talent'.
Acht drag queens hebben het tot de show geschopt. Talenten uit Enkhuizen, Hoorn maar ook ver daarbuiten moeten in drie rondes hun kwaliteiten laten zien voor de drag-jury. Als de deuren vanaf 18.30 opengaan vanmiddag wordt er gestart met een kennismakingsronde. "Daarna beginnen de optredens. Alle drags doen twee rondes en zingen een ballad en een up-tempo nummer", licht Saskia toe.
Met in het verleden een achtergrond in de balletwereld, zit zij zelf ook in de jury. "We letten op expressie, dans en of ze hun best gedaan hebben op de outfits. Voor elk aspect is er een jurylid. Ook Di Luka jureert, de nummer één drag queen uit België."
Kritisch zijn ze wel, want de winnaar gaat er met een prijzenpakket van 1.800 euro vandoor. "Een enorm bedrag dus! En degene die wint, gaat door naar 'So You Think You Can Drag', de finale van de Benelux."
Drag markt
Aanmelden is verplicht, maar de show is gratis te bezoeken. Bewust. "Ik wil de drempel zo laag mogelijk maken. Iedereen is welkom om dit eens mee te maken. En misschien verdwijnen er daardoor wel een hoop vooroordelen."
Ook bezoekers die nog niet zo thuis zijn in de gemeenschap, kunnen op de markt die er is kennismaken met LHBTQ+-spullen. "Broches, pruiken, make-up. Maar ook binders en 'tucks'." Wat dat zijn? Saskia: "Allemaal accesoires om je mee aan te kleden. Binders zijn als het ware hempjes waarmee je op een veilige manier je borsten kunt 'platdrukken'. En 'tucks' is corrigerend ondergoed om de penis mee weg te werken."
Naast spullen is het ook een plek voor ontmoeting. "Als mensen in de drag-wereld willen beginnen, weten ze waar ze terecht kunnen. Er staan allerlei stands. Ook de afdeling van de politie 'Roze in Blauw' is er."
Saskia: "Ik wil vooral laten zien wat er allemaal mogelijk is. Even plat gezegd: 'Wat de boer niet kent, vreet 'ie niet' en dat is toch wel vaak het geval in deze wereld. Terwijl het al jaren bestaat. Sinds de jaren '80 worden er grote shows gehouden in Rotterdam en Amsterdam. Dus ik dacht: waarom hier niet?"
Dress to impress
Voor het publiek is er ook een rol weggelegd. Aan het eind van de avond wordt de publiekprijs uitgereikt voor degene die het mooist gekleed is. Bij de entree kan je je aanmelden om mee te doen. En na de show is het feest nog niet over. "We gaan door met de afterparty tot 02.00 uur. Ik heb er enorm veel zin in!"
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]