Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Alkmaar past uiterlijk van Piet aan: witte handschoenen en kleurrijke pruiken

3 november 2022, 12.09 uur · Aangepast 3 november 2022, 12.36 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Het Alkmaarse Sinterklaascomité laat na overleg met burgemeester Schouten weten het uiterlijk van de Pieten aan te passen. De hulpjes van Sint krijgen voortaan witte handschoenen aan en dragen fleurige maillots met kleurrijke pruiken. 

Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans

Het comité hoopt dat de deze week aangekondigde demonstraties na het besluit niet door zullen gaan. Alkmaar Kan Het liet samen met We Promise weten dat de Alkmaarse roetveegpiet nog altijd te zwart is.

In het Sinterklaasjournaal heeft de NTR een nieuwe standaard geïntroduceerd: de Roetveegpiet. Naast Alkmaar sluiten steeds meer gemeenten zich aan bij de nieuwe norm. "Sinterklaas heeft zich in het verleden vaker aangepast aan de tijdsgeest. Nu kunnen we onze energie volledig richten op het organiseren van een kinderfeest."

Tekst gaat verder

Lida Mathot is voorzitter van de Stichting Intocht Sinterklaas. Ze hoopt dat de viering in Alkmaar dit jaar ongestoord verloopt. "Veel vrijwilligers staan weer in de startblokken om er weer een feest voor ieder kind van te maken. Dat geldt ook voor de Sint en zijn Pieten in nieuwe stijl. We hebben er zin in."

Burgemeester Schouten is blij met het besluit van het comité. "Sinterklaas is een fantastisch kinderfeest, maar de discussie over de Pieten is nog altijd actueel. Ik vind het goed dat er opnieuw stappen worden gezet in de aankleding van Piet. Ik wens van harte dat dit bijdraagt aan een hele mooie intocht, voor ieder kind."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]