Ga naar Content

Vijf mensen aangehouden voor handel in valse coronabewijzen

Vandaag heeft de politie acht woningen in De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht doorzocht en vier personen aangehouden wegens handel in valse coronabewijzen. Een vijfde persoon heeft zich later zelf gemeld op het politiebureau en is daar aangehouden. 

Foto:

Het gaat om vier mannen en een vrouw tussen de 22 en 37 jaar oud. Volgens de politie gaat het niet zozeer om één georganiseerde groep, maar om meerdere 'tussenhandelaren'. Naar drie andere verdachten wordt nog gezocht.

De politie schat dat de handelaren tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon hebben verhandeld en daarmee vele tienduizenden euro's hebben verdiend. Dit geld wordt in beslag genomen. 

Hoe kwam de politie ze op het spoor?

De politie kwam de handelaren op het spoor na de arrestatie van vijf andere coronabewijshandelaren. Die werkten als extern ingehuurde medewerkers van GGD GHOR bij de informatiebalie voor reizigers op Schiphol.

Uit vervolgonderzoek van de politie bleek dat een van deze verdachten gebruikmaakte van meerdere tussenhandelaren en zo kwamen deze andere acht verdachten bovendrijven, waarvan er dus nu vijf zijn aangehouden en drie nog worden gezocht.

Hoe gingen de handelaren te werk?

Mensen die een coronabewijs wilden, konden de tussenhandelaren via WhatsApp hun BSN-nummers en geboortedata toesturen. Die gegevens werden dan doorgespeeld naar de uitzendkracht op Schiphol, die vervolgens een QR-code maakte voor de tussenhandelaar om te verkopen aan de 'klant' voor honderden euro's.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.