Ga naar Content
Noord-Holland

Jos Brink (65) overleden in A'dam

17 augustus 2007, 22.06 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Jos Brink is vrijdag overleden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

De entertainer was donderdag nog geopereerd aan zijn darmen, waar kanker met uitzaaiingen was geconstateerd. De 65-jarige Brink overleed in het bijzijn van zijn man Frank Sanders en huisvriend Paul van Ewijk. Volgens zijn impresario is Jos Brink vredig en rustig ingeslapen. De verwachting is dat Brink in de loop van volgende week wordt begraven.
De in Heiloo geboren Jos Brink verwierf grote bekendheid als acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant, hoorspelacteur en tv-presentator. Hij was een duizendpoot. In een vraaggesprek vatte hij het zelf samen als ,,Ik ben Jos Brink van beroep''.
In de jaren tachtig schreef, speelde en produceerde Brink zijn eigen musicals, zoals Maskerade, Amerika-Amerika, Evenaar, Max Havelaar en Sonneveld. Tussendoor was Brink vol overgave predikant in Amsterdam, buddy, voorzitter van een charitatieve instelling en nog veel meer. Aan zijn zijde, vaak zakelijk en altijd privé, was altijd Frank Sanders. Ze trouwden zodra het mogelijk was.
Wim Sonneveld was Brinks grote held en het leek er vaak op dat hij hem imiteerde. In de musical Sonneveld eind jaren negentig probeerde Brink de grote legende neer te zetten. De voorstelling werd op alle fronten afgekraakt, al amuseerde Brinks eigen publiek zich er erg goed mee. Brink vond het jammer dat Sonneveld zijn homoseksualiteit verborgen wilde houden. In zijn ogen had hij heel wat voor de emancipatie van de Nederlandse homo kunnen betekenen.
Brink schreef zelf voor de Gay Krant en toonde heel Nederland zijn bezorgdheid, toen bij Sanders longkanker werd geconstateerd. Sanders genas. Brink schreef ook een toneelstuk over aids: Een nieuwe dood. Hij dacht dat hij zelf als homo door de Nederlanders 'goedgekeurd' was.
Na 2003/2004, waarin de zestiger Brink met matig succes Het Hemelbed bracht met Liesbeth List, maakte hij al weer plannen voor de musical Hello Dolly en voor een programma over de omstreden tekstschrijver Jacques van Tol. De musical over Van Tol, die door Brink vertolkt wordt, wordt een van zijn grootste theatersuccessen. Ingetogen als nooit tevoren zette hij hem neer. Vriend en vijand prezen Brink om zijn aandeel in Als op het Leidscheplein. In dezelfde periode presenteerde hij Tv-toppers voor de NCRV, vooral een succes bij oudere kijkers.
De AVRO en de NCRV brengen zaterdagavond gezamenlijk een hommage aan  Jos Brink. Het programma wordt uitgezonden op Nederland 1, om 21.30 uur.