Ga naar Content

Mensenhaar en oma's porselein, Chrystl maakt van alles kunst

Soepterrines met vrolijke dierenkoppen, kitscherige porseleinen beeldjes met een Big Mac in hun hand, het Coronavirus met beentjes; in het Haarlemse atelier van Chrystl Rijkeboer staat het vol met werk in uitvoering. Culture Club ging bij haar op bezoek.

Culture Club 68 - NH Nieuws

'Feestbeesten', zo noemt Rijkeboer haar servies met vrolijke dierenkoppen. Net zoals de porseleinen beeldjes is het idee ontstaan in Coronatijd. "Ik had behoefte aan iets vrolijks, werk waarbij ik niet al teveel na hoefde te denken en wat er leuk uitzag."

Na de dood van haar ouders had Chrystl er opeens heel veel nieuw materiaal bij. "Porseleinen beeldjes zijn altijd mijn 'guilty pleasure' geweest. Al toen ik heel klein was vond ik de figuurtjes die bij mijn oma in de kast stonden prachtig, maar ik mocht er alleen naar kijken met mijn handen op mijn rug. Toen ik het huis van mijn ouders opruimde, kwam ik zoveel oude schatten tegen dat ik dacht: die zijn nu van mij en ik doe ermee wat ik wil. Eigenlijk maak ik recycle-kunst."

Geen lief klein boertje

Toch zijn de werken niet alleen maar vrolijk en grappig. Rijkeboer heeft ook iets te zeggen. "Kijk", wijst ze op een beeldje van een Delfts blauw boertje met een omgekeerde vlag als sjerp: "hier ga ik nog lappen vlees bij maken en slachtafval, het is ook een soort kritiek, zo van: dit is niet alleen maar een lief klein boertje. Kunst moet esthetisch zijn, maar het moet ook schuren."

Menselijk haar

En schuren doet haar werk al decennia. Voordat Chrystl zich op porselein en aardewerk stortte, maakte zij kunst van menselijk haar. Nadat ze het haar, dat haar vaak werd opgestuurd, gesponnen had, breide of haakte ze er figuren of objecten van. "Ik snap dat het een duister kantje heeft. Als mensen mijn werk zagen dachten ze vaak dat het paardenhaar was. Als ik dan vertelde dat ik met mensenhaar werkte, schrokken ze heel erg."

Crystl met een kunstwerk van mensenhaar - Foto:

 "Al mijn werk gaat over identiteit, maar de haarkunst heeft veel meer impact dan het keramiek. Ik heb lang niet met haar gewerkt omdat het te somber en te arbeidsintensief was, maar nu ben ik toe aan een combinatie. Wie weet wat de toekomst brengt"

Het werk van Chrystl is komend weekend en 12 en 13 november te zien tijdens de Kunstlijn Haarlem in het pand onder haar atelier aan de Smedestraat 9.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.