Ga naar Content

'Hoe heter, hoe beter', is niet langer vol te houden: biljartclubs nemen maatregelen

Vooral oudere biljarters weten niet beter: hoe warmer het laken, hoe beter de ballen rollen. De temperatuur onder de biljarttafel opstoken tot dik in de dertig graden is jaren de normaalste zaak van de rekening geweest. Nu de hoge energierekening clubs en biljartcafés in de problemen brengt, geldt niet langer 'hoe heter, hoe beter.' 

Biljart - NH Nieuws

Om minder wrijving te laten ontstaan tussen de ballen en het laken is lange tijd gedacht dat de temperatuur van het biljart enkele graden hoger moet zijn dan de omgevingstemperatuur. Uit een onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) blijkt dat dat niet langer is vol te houden.

Een aantal clubs heeft de deuren al moeten sluiten. Logisch, in de oude omstandigheden verbruikte een biljarttafel net zoveel als een driepersoonshuishouden. KNBB-voorzitter Willem La Riviere: "Er moet drastisch iets veranderen. Ik zag laatst een reportage over een club in Kralingen. Daar hadden ze de temperatuur van het biljart opgestookt tot 45 graden. Ik wist niet wat ik hoorde."  

"Hoge temperatuur van de biljarts is alleen voor de echte top belangrijk"

Pierre de Boer, voorzitter biljartvereniging Onder Ons

Maar er zijn ook clubs die het goed aanpakken, zoals biljartvereniging Velsen en biljartcentrum Castricum. La Riviere noemt specifiek 'Onder Ons' in Beverwijk als voorbeeld. Voorzitter Pierre de Boer van 'Onder Ons' moet eerlijk toegeven dat een groot aantal van zíjn tachtig leden tellende biljartvereniging nog wel eens klaagt over de lage temperaturen van de biljarts.

"Het is de reflex van iedere biljarter om te voelen hoe warm het laken is", zegt De Boer. Door de omstandigheden gedwongen, spelen ze al enige tijd op koudere biljarts. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het spel van de Onder Ons-biljarters. De Boer: "Het zit vooral tussen de oren. Ik denk dat de hoge temperatuur alleen voor de echte toppers belangrijk is."

De kacheltjes onder de tafels dienen wat hem betreft alleen nog om het vocht uit het biljart te halen, al is ook die noodzaak minder groot sinds de wollen lakens zijn vervangen door synthetische exemplaren.

"We hebben bijna het niveau van energieneutraal bereikt"

Pierre de Boer, voorzitter biljartvereniging Onder Ons

'Onder Ons' weerstaat de energiecrisis niet alleen door de kacheltjes onder de biljarts lager te draaien, al levert dat wel een belangrijk aandeel op. De club is al een jaar of tien bezig de energiekosten drastisch terug te schroeven. Hoe wrang het ook is, de brand die het clubhuis in 2009 in de as legde, vormde daarvoor het startsignaal. Op het veel duurzamer biljartcentrum dat op dezelfde plek op sportpark Adrichem verrees, werden ruim honderd zonnepanelen geplaatst.

Besparen

In combinatie met de schakelklok die de biljarts alleen verwarmt als er gespeeld wordt en dus niet meer de hele dag staan te loeien, heeft de club de energiekosten van 1.500 euro maand fors weten terug te brengen. De Boer: "'We draaien bijna energieneutraal. Door alleen al de selectieve verwarming besparen we 38 euro per dag. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld de prijzen van de drankjes redelijk in de hand houden. Maar we zijn er nog niet. Toevallig gaan we morgen praten met de leden over wat we nog meer kunnen doen. Gelukkig ziet iedereen de noodzaak."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]