Ga naar Content

Vrijwillige chauffeurs niet te vinden: "Een advertentie was vroeger genoeg"

Niet alleen in het openbaar vervoer is een tekort aan buschauffeurs, ook vervoersorganisaties die draaien op vrijwilligers kampen met een tekort. Tijdens de coronacrisis zijn veel chauffeurs die betrokken waren bij vrijwillige vervoersorganisaties vertrokken en dat gat is nauwelijks opgevuld. Om toch nieuwe mensen te trekken organiseerde Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer een bijeenkomst om ideeën uit te wisselen.

Hans Jansen vrijwilliger Zoefzoef - Foto: Michael van der Putten/NH Media

"Vroeger plaatste je ergens een advertentie en dan kwamen er vrijwel direct nieuwe aanmeldingen, maar dat is veranderd", vertelt Femke Nannes van het Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer. "De mensen díe er zijn kunnen vaak ook maar één dag werken, dus je hebt ook nog eens meer mensen nodig", legt ze uit. "Meer creativiteit voor het werven van mensen kan dus geen kwaad, en dat is precies wat we vandaag gaan bespreken."

Organisaties vinden moeilijk vrijwilligers - NH Nieuws

Klaas Vos van de vrijwillige vervoersvereniging OIG-IHD is blij dat de conferentie is gehouden. Zijn organisatie rijdt al 57 jaar lang in de regio Kennemerland, maar de afgelopen tijd hebben ze moeite met het vinden van chauffeurs of mensen die willen helpen met de administratie.  "Sinds corona merken we dat het lastig is om met name oudere vrijwilligers te vinden", zegt Vos. "Maar ook denken we dat het aan de meer individualistische maatschappij ligt." 

Mensen worden steeds ouder en blijven langer gezond. Dus laten zij zich maar aanmelden als vrijwilliger!

Klaas Vos, voorzitter OIG-IHD

Vervoersvereniging OIG-IHD heeft wel een slimme manier bedacht om extra geld te verdienen: in hun eigen kringloopwinkel verkopen zij kleding uit verzamel-bakken die door de gemeente zijn aangeleverd, wat goed is voor maar liefst 95 procent van alle inkomsten van het bedrijf.

"Maar daarmee werf je nog geen vrijwilligers", vertelt Vos. Toch ziet hij op termijn wel een oplossing voor het tekort aan vrijwillig personeel: "Mensen worden steeds ouder en blijven langer gezond. Dus laten zij zich maar aanmelden als vrijwilliger!"

KNRM

Een andere spreker vandaag was Jacob Tas. Hij is directeur van de KNRM, een organisatie die draait op zo'n 1400 vrijwilligers. "We bestaan al bijna 200 jaar dus hebben we een lange geschiedenis met het werven van mensen. Maar de motivatie is bij ons ook heel hoog, mensen willen graag anderen helpen! Daarnaast hebben we ook veel donateurs", aldus Tas. 

Positiviteit 

Femke heeft tot slot misschien wel de belangrijkste tip voor organisaties. "Wees een leuke club met een goed gevoel! Zorg voor genoeg positiviteit, dat trekt mensen aan."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]