Ga naar Content

Het zijn zware tijden voor bakkers, maar deze Haarlemse bakker had een vooruitziende blik

De gestegen energieprijzen leiden bij veel bakkerijen tot grote financiële problemen. Sommige bakkers moeten zelfs noodgedwongen stoppen vanwege de kostenstijging van ons dagelijks brood. Bakkerij Van Vessem uit Haarlem had een vooruitziende blik. Het bedrijf verbruikt bijna geen gas meer om brood te bakken.

Foto:

"Ik ben er, nu de gasprijzen de pan uit zijn gerezen, blij mee dat we tien jaar geleden al zijn gaan verduurzamen. We bakken vooral met groene stroom. De gasprijs bepaalt zo'n vijf procent van de kostprijs van een brood. Maar als de gasprijs in een jaar tien keer zo duur wordt scheelt dat enorm. Gelukkig verbruiken we bijna geen gas meer. Dat doen we alleen nog om de ovens sneller op te starten, bovendien hebben we een warmte terugwinsysteem en gebruiken we uiteraard led verlichting", zegt Jur van den Kolk van bakkerij Van Vessem. 

De bakkerij denkt niet alleen aan het besparen van energie. maar ook het milieu. Hun ovens verbruiken vooral groene stroom, maar ook hun ingrediënten halen ze het liefst dichtbij huis. "Onze boter komt bijvoorbeeld uit Overijssel, de spelt uit Noord-Duitsland en de tarwe uit Groningen. We kunnen granen importeren uit Oost-Europa, maar dat maakt het brood duurder vanwege de hoge transportkosten."

Ingrediënten duurder

Niet alleen de energieprijzen stijgen, ook veel meer ingrediënten voor het bakken van brood zijn meer gaan kosten. Van den Kolk: "De loonkosten, die uit 45 procent van de kostprijs uitmaken, zijn met een kleine tien procent gestegen en de prijzen van gist, boter, transport en verpakkingsmaterialen zijn ook duurder geworden. Dat merkt de consument wel in de beurs."

"Onze boter komt bijvoorbeeld uit Overijssel, de spelt uit Noord-Duitsland en de tarwe uit Groningen"

Jur van den  Kolk, bakkerij Van Vessem

"Gelukkig merken we dat, ondanks het duurder worden van onze broden, dat er nauwelijks minder klanten in de winkel komen," aldus Van den Kolk. "Onze bezoekers weten dat ze bij ons meer voor een brood betalen dan in de supermarkt, maar ze krijgen daarvoor wel 100 procent kwaliteit.

Tijdens de feestdagen liggen weer de traditionele etenswaren in de winkel zoals kerstbroden met amandelspijs, amandelstaven en speculaaskoek. "Of we meer gaan verkopen? Ik weet het niet. Misschien bezuinigen mensen hierop, maar het kan ook zijn dat minder mensen in een restaurant gaan eten en het thuis juist gezelliger maken met exclusievere producten."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]