Ga naar Content

Drie verdachten van dodelijke overval Sjaak Groot blijven langer in voorarrest

Drie verdachten van de dodelijke overval op Berkhouter Sjaak Groot blijven langer in voorarrest. Hun advocaten vroegen om vrijlating omdat de sommige mannen al bijna een jaar vastzitten en er volgens hen geen bewijs is. Maar de rechter wees de verzoeken af. 

Foto: NH Nieuws / Opsporing Verzocht

De drie mannen, Dut M. uit Alkmaar, Deniz R. uit Obdam en Opmeerder Mark V., zouden volgens het Openbaar Ministerie onderdeel uitmaken van een gewelddadige bende van in totaal zeven overvallers. Behalve de dodelijke overval op Sjaak Groot uit Berkhout, zou de groep in wisselende samenstellingen verantwoordelijk zijn voor nog eens zes andere berovingen.

En daarbij werd geweld niet geschuwd. Slachtoffers werden geslagen en soms zelfs beschoten. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een criminele organisatie met een harde kern van vier personen en anderen die komen en gaan.

Twijfels over bewijs OM

Maar volgens de advocaten ontbreekt het aan bewijs. Dut M. verklaarde in eerste instantie wel betrokken te zijn geweest bij de beroving van Sjaak Groot, maar hij zou weg zijn gegaan nog voordat ze binnen waren. Omdat ze teveel lawaai maakten en Sjaak thuis bleek te zijn.

"Een jaar na zijn arrestatie is er nog steeds niks wat de verklaring van mijn cliënt weerspreekt. Naarmate de tijd vordert, komt de lat om hem vasthouden hoger te liggen", aldus zijn advocaat Puck Metgod die daarmee aangaf dat die lat volgens haar niet wordt gehaald. 

De advocaat van Deniz R., Geert-Jan Kruizinga, was ook kritisch op het bewijs dat het OM zegt te hebben. "Verklaringen rammelen aan alle kanten. Niks plaatst hem op het plaats delict." 

Lees ook

Onderzoek Pieter Baan Centrum

Toch zijn er volgens de rechter nog voldoende redenen om de drie langer vast te houden. Deniz R. en Mark V. worden momenteel psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Wat het OM betreft gaat dat ook gebeuren met Dut M. Daarover moet door de rechter-commissaris nog een besluit worden genomen.

De andere verdachten moeten op 31 oktober en 8 november tussentijds voor de rechter komen. Het gaat waarschijnlijk nog wel een jaar duren voordat ook duidelijk wordt of en welke straffen er volgen. 

Zeven overvallen in één jaar

8 augustus 2020: een ouder echtpaar, voormalig veehandelaar, wordt 's nachts door vijf mannen in huis overvallen. De man uit De Goorn kan een dodelijke kogel net ontwijken. Wel worden ze mishandeld met breekijzers. De buit: een klein geldbedrag en twee telefoons.

9 augustus 2020: een overval op een tankstation in Nieuwe Niedorp. De medewerker die onder schot wordt gehouden is een tiener van 18 jaar. De buit: voornamelijk sigaretten. 

30 december 2020: een getrouwd stel uit het Gelderse Reumel wordt in hun slaapkamer onder schot gehouden. De vrouw is aan haar haren uit bed getrokken. De buit: 15.000 euro en een Audi.

7 januari 2020: een man en vrouw worden in hun woning overvallen. De buit: in ieder geval een opvallende munt.

8 juni 2021: een stel en hun zoon uit De Noord (Heerhugowaard) schrikken wakker van een groep mannen die in huis staan. Ze worden mishandeld met een strijkijzer. De buit: onbekend.

21 juni 2021: Sjaak Groot uit Berkhout wordt wakker van lawaai en stuit op een bende overvallers. In een worsteling wordt hij doodgeschoten.

Begin juli: een West-Friese man wordt dood gevonden in zijn woning. Vermoedelijk zelfmoord. Het vuurwapen blijkt te zijn gebruikt bij meerdere overvallen. Hij wordt op basis van berichten ook door het OM geplaatst rondom de overval in Berkhout.

22 juli 2021: een buurtje in Noord-Scharwoude wordt opgeschrikt door een dubbele woningoverval. Een man wordt vastgebonden, gewurgd en neergeschoten. Een ander ook en rent bloedend naar een tuin van een buurvrouw. De buit: onbekend.

Lees ook

Heb jij tips over deze zaak? Mail dan naar [email protected] of [email protected].