Ga naar Content

Hilversum versoepelt eindelijk regels voor zonnepanelen, maar bieden die ook echt soelaas?

Veel meer Hilversummers moeten op eenvoudige wijze zonnepanelen op hun dak kunnen laten plaatsen. Hilversum versoepelt eindelijk de regels, maar gaat dit ver genoeg? Nu lijkt het erop dat Hilversummers die in beschermd dorpsgezicht leven of die in een monument wonen te weinig uitkomst bieden. Vooralsnog lijkt het nieuwe beleid nog niet verstrekkend genoeg.  

Foto: Adobestock

Menig Hilversummer, die de eigen woning wilde verduurzamen, liep de afgelopen jaren tegen de stugge ambtelijke molen aan. Zeker mensen die in beschermd dorpsgezicht wonen, hebben te maken met strenge regels, waardoor hun zonnepanelenverzoek niet kon worden ingewilligd. Zo zou het aantasting zijn van het daklandschap en zouden zonnepanelen op de woning afbreuk doen aan de beschermde (monumenten)status. 

Onduidelijk

Meest bekende voorbeeld in Hilversum is het initiatief van de bewoners van de Siriusstraat. Zestien bewoners van die straat, die onder het beschermd dorpsgezicht valt, hadden het idee opgevat om gezamenlijk panelen te plaatsen aan de voorkant van hun woningen. Tot hun verbazing kregen zij keer op keer nul op het rekest van de gemeente. Voor de bewoners was het volstrekt onduidelijk waarom hun vergunningaanvraag steeds geweigerd werd.  

Bas Engelblik deed namens de bewonersgroep de oproep om nu echt eens met duidelijker beleid en soepelere regels te komen, zodat Hilversummers serieus met verduurzaming aan de slag kunnen. Omdat er binnen Hilversum veel van dezelfde kritiek kwam, vindt ook de gemeenteraad het tijd dat er betere regels komen.  

Lees ook

Lang hield het college van burgemeester en wethouders hieraan vast. Regels zijn nou eenmaal regels en daar moet je aan voldoen. Punt uit. Dat leidde er in de eerste zes maanden van 2022 bijvoorbeeld toe dat een derde van de aanvragen is afgewezen: 20 van de 60.

Serieuze euro's 

Inmiddels is duidelijk dat het beleid, dat stamt uit 2014, behoorlijk achterhaald is en de nodige irritatie opwekt. Niet alleen is het opwekken van stroom via de panelen op het dak duurzaam maar in deze dure tijden scheelt het de inwoners ook gewoon serieuze euro’s in de portemonnee. Het is een antwoord op de groeiende energiearmoede.  

En nu ligt er een nieuw voorstel op de politieke tafel, zodat op meer daken in Hilversum zonnepanelen kunnen komen. En het lijkt vooral een goed-nieuwsshow: in het grootste deel van Hilversum wordt plaatsing van zonnepanelen vergunningsvrij en hoeft de welstandscommissie ook niet meer naar het verzoek te kijken. 

Maatwerk

Voor mensen die in een monument wonen of in beschermd dorpsgezicht lijkt er weinig te veranderen. Voor hen blijft gelden dat zij een vergunning moeten aanvragen en dat bovenstaande commissie zich over hun casus blijft buigen, ook al belooft de gemeente dat de grondhouding is om mee te denken en maatwerk te leveren.  

"Ook wordt duidelijker gemaakt dat de vergunningen legesvrij kunnen worden aangevraagd"

College van b&w Hilversum

Wel maakt Hilversum de regels duidelijker en beter leesbaar. “Het proces van vergunningsverlening kan daardoor worden versneld en de voorlichting vereenvoudigd”, stelt het college. “Ook wordt duidelijker gemaakt dat de vergunningen legesvrij kunnen worden aangevraagd.” 

1.200 euro

Tijdens de commissievergadering, begin oktober, liet Engelblik weten dat de zonnepanelen na anderhalf jaar en daardoor 1.200 euro extra aan energiekosten nu toch op de woningen aan de Siriusstraat liggen. Daar is hij heel content mee en trots op.

Als inspreker kwam hij toch waarschuwen dat ook de nieuwe regels nog veel te beperkend zijn. Hij pleit voor het vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen voor alles en iedereen en meetbare regels voor alle daksoorten in Hilversum, zodat aanvragen snel door de ambtenaren behandeld kunnen worden. 

Onverdeeld blij

En ook de Hilversumse politiek is niet onverdeeld blij met het voorstel. Zo vinden de meeste partijen de kaders nog te vaag en de nieuwe regels nog niet ver genoeg gaan. Maar het is een stap in de goede richting. Nu niets doen, betekent dat veel Hilversummers hun woning niet kunnen verduurzamen en dus ook niets kunnen doen om hun energierekening naar beneden te krijgen.  

Daarom is de verwachting dat de meerderheid vanavond, als de raad het voorstel behandelt, akkoord ja zegt tegen de versoepeling. De kans is groot dat er de nodige politieke voorstellen (moties) en wijzigingen in het voorstel (amendementen) voorbijkomen.  

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]