Ga naar Content

Foto uit Santpoort-Noord van de zonsverduistering • Vluchtelingen van cruiseschip gezet

Dit is het IJmond nieuwsblog van dinsdag 25 oktober. Hier vind je het nieuws van gisteren. Tips, nieuwtjes of mooie beelden uit de IJmond? Mail ze naar [email protected].

Zonsverduistering vanuit Santpoort-Noord - Foto: Ingezonden foto

Ford tekent alvast in voor groen(er) staal van Tata Steel IJmuiden

Ford is de eerste grote fabrikant die heeft toegezegd straks groen(er) staal uit de nieuw te bouwen fabrieken van Tata Steel IJmuiden te kopen. De staalleverancier en autofabrikant hebben een 'memorandum of understanding' getekend.

Volgens een Tata Steel-woordvoerder werken de partijen al veel langer samen. Naast deze toekomstige deal, levert Tata Steel ook vanaf nu al het nieuwe duurzamere 'Zeremis'- staal voor een nieuw model Ford-auto, dat volgend jaar in productie gaat, maar waar de autofabrikant verder geen details over bekend wil maken.

Het is de bedoeling dat de nieuwe fabrieken, waarvan de eerste rond 2030 in bedrijf zou moeten zijn, uiteindelijk op waterstof draaien en dus geen CO2 meer uitstoten. Of dat aan het begin van het volgende decennium al volledig mogelijk is, is nog een open vraag.

Waarschijnlijk is er dan nog in ieder geval deels gas nodig om de fabriek te laten draaien, wat in eerste instantie zogenaamd 'blauw' staal zou opleveren.

Foto: De Silja Europa komt aan in Velsen-Noord. Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Sport: Winst en pils voor Heemskerkse judoka • Winst zonder te zweten op Rings Gala Beverwijk

Geen chroom 6 gevonden in volkstuinen naast Tata Steel

In het grondwater van de volkstuinen naast Tata Steel zijn geen verhoogde waarden gemeten van zware metalen zoals chroom 6.

Volkstuinhouders naast het bedrijf raakten bezorgd toen onlangs bleek dat de giftige stof chroom 6 in het grondwater bij Tata Steel zit: zij pompen in de buurt grondwater op om hun tuinen te besproeien. . Tata Steel hoefde eerder ook niet op die stof te controleren.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied liet daarom nu het grondwater van twee grondwaterpompen testen. Volgens die tests zit daar geen chroom 6 in het water. Ook arium, cadmium, chroom, kobalt, koper, kwik, lood, molybdeen, nikkel, vanadium en zink kwamen niet voor.