Ga naar Content

Gerelateerde videos

Aloys Oosterwijk is er bij iedere grote rechtzaak bij

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat Aloys Oosterwijk, de bekendste rechtbanktekenaar van het land.

Aloys Oosterwijk aan het werk - Foto: Robert Jan de Boer

biografie

naam: Aloys Oosterwijk

geboren: Schalkhaar, 1956

beroep: rechtbanktekenaar, striptekenaar

erelijst: Stripschapprijs, 2007

Boven het bureau van Aloys Oosterwijk hangen, als geheugensteuntje, de koppen van de bekendste boeven van het land. Ook de liquidaties en pogingen daartoe, die verband hebben met het Marengo-proces, heeft hij op een rijtje gezet. "Maar ik heb de laatsten nog niet eens verwerkt", zegt Oosterwijk erbij. "Ik ben bij Wiersum gestopt. Peter R. de Vries staat er niet bij. Op een gegeven moment werd ik het zat om het bij te gaan houden."

Moord op Peter R de Vries - Foto: Aloys Oosterwijk

"Ik merkte dat ik tegen die druk kon"

aloys oosterwijk, rechtbanktekenaar

Sloerie van Sliedrecht

Het vak leerde Oosterwijk door mensen te tekenen op feesten en partijen. "Daar leer je mensen, die vrij veel bewegen, vast te leggen." Door het weekblad Panorama werd hij op een gegeven moment gevraagd om de rechtzaak bij te wonen tegen de zogenaamde Sloerie van Sliedrecht. Oosterwijk tekende al voor het blad de strip Willems Wereld. De sloerie was een prostituee die mannen afperste met pikante filmopnamen die van ze waren gemaakt. Terwijl Oosterwijk daar aan het tekenen was, kwam een paar sterke mannen, die bij de chantage betrokken waren, bij hem staan. Zo vonden het niet leuk dat hij tekeningen maakte. Bedreigend was het, maar ook spannend. Oosterwijk had de smaak te pakken. "Ik merkte dat ik ertegen kon, tegen die druk."

De sloerie van Sliedrecht - Foto: Aloys Oosterwijk

Grote rechtzaken

Via Panorama, de Haagsche Courant en het AD, kwam hij al snel bij het ANP terecht. En zo raakte heel het land bekend met zijn rechtbanktekeningen. Inmiddels gaat er geen grote zaak voorbij of Oosterwijk is present. Het missen van een rechtzaak is zijn grootste nachtmerrie: "daar droom ik wel van, dat ik er niet bij ben."

Het leven van een rechtbanktekenaar is niet altijd even makkelijk: je moet snel werken, want de media willen snel hun berichten publiceren, ook via de sociale media.

"Vroeger, dat weet ik nog wel", vertelt Oosterwijk, "dan kwam er een koerier om een tekening naar de redactie te brengen. Die gaven ze die man vaak nog een kopje koffie. Zo veel tijd had ie nog. Het moest eigenlijk alleen de volgende dag in de krant. Maar nu willen ze er gelijk verslag van doen via twitter enzo." 

Ook zit de tekenaars regelmatig op grote afstand. Voor de zaak tegen Taghi bijvoorbeeld heeft Oosterwijk zelfs een verrekijker aangeschaft. 

Vroeger zat Oosterwijk in de rechtbank met een schetsboek. Die schetsen trok hij later over door middel van een lichtbak. Daarna werkte hij ze uit met inkt. Die tijd is voorbij, nu zijn er speciale tekenprogramma's voor de computer.  

Willem Holleeder staat terecht - Foto: Aloys Oosterwijk

"Ik heb er lol in om platte grappen te maken"

aloys oosterwijk, striptekenaar

Willems Wereld

Voor Oosterwijk was het prettig dat hij, naast de rechtzaken, nog de strip Willems Wereld had.

"Die strip was prettig om te maken. Het was natuurlijk een boel ellende, wat je op die rechtzaken hoorde. Hier kon ik lekkere flauwekul maken. "

Het gegeven was dan ook simpel: man hing in de kroeg en zocht vrouw. "Daar heb ik negentien albums van kunnen maken. Een boel van die strips zouden nu op het randje zijn, merk ik. Het zijn platte grappen, maar ik heb er altijd nog lol in om platte grappen te maken." 

Strip Willems Wereld - Foto: Aloys Oosterwijk

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play