Ga naar Content

De cultuurbewakers van Creatief Westfries blijven strijden voor behoud van het dialect

Het Westfriese dialect heeft het zwaar en wordt - zeker onder jongeren - steeds minder gesproken. De leden van Creatief Westfries strijden als echte cultuurbewakers al jaren voor het gebruik en het behoud ervan. Onder meer door het schrijven van verhalen en gedichten in de eigen taal. "Huh, ken jij dat?"

Creatief Westfries strijdt voor behoud - NH Nieuws

Een donkere maandagavond in café 't Koetje, in Zandwerven. In een huiselijke sfeer -thermoskankoffie en een schaaltje Spritsen op tafel - krijgt de schrijversgroep van Hoogwoud 'rijmles' van Ina Broekhuizen-Slot. "Als je West-Friesland kon luchten (ruiken, red.), hoe zou het dan luchten?", klinkt het. De 'leerlingen' pennen driftig hun kladblokjes vol. 

Ina Broekhuizen-Slot is zo ongeveer de peetmoeder van het Westfries dialect. Al sinds de oprichting van Creatief Westfries in 1983 is ze zeer actief betrokken bij het 'bevordering van het Creatief Gebruik van het Westfriese dialect'. Dit doet ze onder meer door het schrijven van verhalen, gedichten en toneelstukken. Uiteraard in eigen dialect.

Schrijversgroepen

En zij is zeker niet de enige. In totaal zijn er 4 schrijversgroepen - cultuurbewakers - in de regio. En die zijn behoorlijk actief. Het kwartaalblad Skroivendevort verschijnt al ruim 30 jaar en verder is er podcast met verhalen en liedjes en de leden treden veel op. "Dat komt net weer op gang, na corona." 

Ina Broekhuizen-Slot draagt voor uit eigen werk: Skuld.  

Ina Broekhuizen-Slot draagt voor: Skuld - NH Nieuws

Op deze manier wordt getracht het dialect in stand te houden. Want dat het minder wordt, moet ook Ina erkennen. "Je merkt het aan het publiek. Die moet je steeds meer woorden uitleggen. Veel meer dan 30 jaar geleden. Maar je keert het niet om, vrees ik. Je kunt mensen moeilijk verplichten om Westfries te praten. Dat moet uit je hart komen."

"Je kunt mensen moeilijk verplichten om Westfries te praten. Dat moet uit je hart komen."

Ina broekhuizen-slot

Bij de strijd om het behoud van de Westfriese taal zijn weinig jongeren betrokken. Martine Meester uit Abbekerk is met haar 39 jaar de uitzondering. "Er is wel sprake van een generatiekloof, ja. Als ik een verhaal of een gedicht in het Westfries laat horen, vinden de meeste mensen dat erg leuk. Maar ze zijn dan ook wel verbaasd. Zo van: huh, ken jij dat? Maar er zijn maar weinig jongeren die nog met het Westfries bezig zijn. Dat is jammer. Het wordt niet zoveel meer gesproken, dan raak je het ook wat kwijt. "

Martine Meester draagt voor uit eigen werk: Bomen laten blaadjes los

Martine Meester draagt voor: Bomen laten blaadjes los - NH Nieuws

De Abbekerkse is in het dagelijks leven gedragswetenschapper en praat dan géén Westfries. "Het heeft de naam dat het een beetje boers is en dat het voor de domme mensen is. Dat is natuurlijk onzin. Maar op school wordt het al afgeleerd. Op de basisschool, maar zeker als je in Hoorn naar school gaat. Dan is er minder interesse voor en dat is jammer. We proberen met optredens het Westfries te laten horen en ik hoop dat we daarmee bereiken dat het er over 20 jaar nog is." 

Ina geldt als éénkoppig opleidingsinstituut binnen de Westfriese gemeenschap. "Het is mooi om het over te dragen. Ik heb al jaren kleine klasjes, waar mensen komen die in het Westfries willen schrijven. Die stromen later door naar de verschillende Schrijversgroepen. Zo proberen we het toch levend te houden."

De week van de Westfriese taal

In de week van de Westfriese taal besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het dialect in West-Friesland. De taal is een stuk van de identiteit van de regio, maar staat ook onder druk. Is er toekomst voor het Westfries, wie spreken het nog en wat zien we er nog van terug in het straatbeeld? 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]