Ga naar Content

Plaatsing megaviaduct luidt maandenlange periode van overlast in voor Amstelveners

Amstelveen gaat vanaf maart volgend jaar flink wat merken van de werkzaamheden die nodig zijn om de verdiepte ligging van snelweg A9 te realiseren. De komende drie weken wordt over de Keizer Karelweg een tijdelijk megaviaduct aangelegd om ruimte voor die werkzaamheden te creëren.

Inhijsen grootste tijdelijke viaduct van Nederland luidt periode van overlast in - Foto: NH Nieuws

De A9 wordt tijdelijk een stuk naar het zuiden verplaatst, zodat het verkeer op de snelweg gewoon door kan rijden, legt omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Lammert Postma uit. "Eigenlijk moeten we de A9 even naar de zijkant schuiven."

Tekst gaat verder onder video

Omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Lammert Postma legt uit wat er de komende tijd gaat gebeuren - NH Nieuws

Het aanleggen van de verdiepte ligging gaat gepaard met flink wat overlast, geeft hij eerlijk toe. "Op het moment dat de A9 ergens maart volgend jaar is verlegd, krijg je een hele intensieve bouwperiode: 'overal kranen, bouwmachines en verkeersomleidingen.'"

Het tijdelijke viaduct dat de komende drie weken wordt ingehesen is het grootste ooit in Nederland. "Hij is maar liefst 94 meter lang en 34 meter breed", vertelt Lammert enthousiast.

Nachtelijke afsluiting

Rijkswaterstaat had omwonenden van de Keizer Karelweg uitgenodigd om te komen kijken naar het inhijsen van een deel van de brug gisteravond, maar die lieten die kans aan zich voorbij gaan.

Het inhijsen duurt in totaal zo'n drie weken en gebeurt iedere avond tussen 22.00 uur en 5.00 uur. "Zo heeft het verkeer er het minst last van", aldus Rijkswaterstaat. Een deel van de Keizer Karelweg wordt om die tijd afgesloten. Het verkeer op de A9 kan gewoon veilig doorrijden.  

De vernieuwde A9 zou eigenlijk in 2026 klaar zijn, maar Rijkswaterstaat maakte vorige week bekend dat dat 2027 wordt. Dat komt omdat bouwmaterialen door de oorlog in Oekraïne op dit moment moeilijk te krijgen zijn. 

In onderstaande video legt Rijkswaterstaat uit hoe de verdiepte ligging gemaakt wordt.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]