Ga naar Content

Vuilstort met asbest gevonden in natuurgebied Duin en Kruidberg

In natuurgebied Duin en Kruidberg bij Santpoort-Noord is een oude stortplaats gevonden, waar ook asbest is aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. De opmerkelijke vondst is gedaan door NH-natuurverslaggever Stephan Roest. Hij vond in het bos oude golfplaatdelen die na analyse in een laboratorium asbest bleken te bevatten. 

Foto: NH Nieuws

Uit de resultaten van het lab blijkt dat in vier van de vijf monsters een percentage asbest is aangetroffen. Het gaat om 10-15 procent wit asbest, chrysotiel.

Stephan stuitte op een plek waar allerlei oud afval ligt, op enkele tientallen meters van de ingang  en parkeerplaats van het natuurgebied. Naast oude verpakkingen en afgebrokkeld servies kwam hij stukjes van golfplaten tegen. Vervolgens heeft Stephan vijf deeltjes golfplaat verzameld. 

Volgens de GGD is deze hechtgebonden vorm van asbest niet gevaarlijk zo lang het niet beschadigd is. "De meeste mensen worden hier niet ziek van. De kans dat je kanker krijgt, wordt pas groter als je maanden tot jaren veel asbest hebt ingeademd. Dat gebeurde vroeger bij bepaalde beroepen. Bijvoorbeeld bij scheepsbouwers en garagemonteurs. Het komt nu bijna nooit meer voor dat mensen lange tijd veel asbest inademen."

Tekst gaat door onder de foto's. 

Jowien van der Vegte is boswachter in Duin en Kruidberg. Ze is verrast met de vondst ondanks dat dit niet de eerste keer is. "Asbest is natuurlijk een gevaarlijke stof. Waarschijnlijk wist men in de tijd dat het gedumpt werd nog niet zoveel over asbest. We hebben dat ook wel eerder gehad op andere plekken in het gebied. Dat moet opgeruimd worden."

Volgens de boswachter is de afvalhoop door de natuur aan de oppervlakte gekomen. "In dit geval is het waarschijnlijk afval uit de tijd dat dit een particulier landgoed was, dus dat is echt wel lang geleden. Doordat er dieren overheen lopen of de wind er overheen waait, kan het aan de oppervlakte komen."

Kijk hier naar een interview met de boswachter:

Boswachter reageert op aangetroffen asbest Duin en Kruidberg - NH Nieuws

Margriet van Herk is leerkracht op de Vrije School Haarlem en komt vaak in het bos met haar leerlingen. Ze is geschrokken van de gevonden vuilplaats. "Ik vind het best wel kwalijk. We wandelen elke week met onze klassen door het bos. Kinderen zijn daar aan het spelen en pakken van alles van de grond." 

Het stukje bos waar het afval ligt is nog niet afgezet door Natuurmonumenten. "Het ligt gelukkig een eindje van het pad af. Als het goed is komen daar normaal geen mensen", aldus van der Vegte.

Van Herk is dat niet met de boswachter eens. "Het feit dat het er kan liggen vind ik gek. Daar vlak dichtbij hebben de kinderen nog kastanjes geraapt."

Boswachter van der Vegte kan nog niet zeggen wanneer de vuilplaats opgeruimd wordt. "Dat weet ik nog niet. We kijken eerst of de situatie gevaarlijk is. Als dat niet zo is dan heeft het opruimen wat minder haast. Als het wel gevaarlijk is, moet het sneller." 

Margriet van Herk vindt dat Natuurmonumenten snel verantwoordelijkheid moet nemen. "Dit moet gewoon gesaneerd worden, opgeruimd. Het is toegankelijk gebied waar kinderen en honden gewoon kunnen snuffelen. Ook al levert het niet direct gevaar op, het lijkt me ook niet gezond."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]