Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

De Peiling: complotdenker David Icke moet kunnen spreken op de Dam

20 oktober 2022, 12.20 uur · Door Melissa de Bois

Hij trekt de holocaust in twijfel en denkt dat de wereld geregeerd wordt door kwaadaardige reptielen. Complotdenker David Icke, een inspiratiebron voor Thierry Baudet, is uitgenodigd voor een bijeenkomst op de Dam op 6 november. De gemeente Amsterdam laat onderzoeken of hem de toegang tot ons land ontzegd kan worden. Is dat terecht? Of vallen zijn omstreden opvattingen onder de vrijheid van meningsuiting?

De poster waarmee Samen voor Nederland de demonstratie aankondigt - Foto:

De Gemeente Amsterdam vindt het "zeer ongewenst" dat complotdenker David Icke naar een demonstratie op de Dam wil op 6 november. Het stadsbestuur heeft daarom immigratiedienst IND gevraagd te onderzoeken of zijn komst aan de stad kan worden tegengehouden.

Icke is op 6 november gastspreker op een demonstratie tegen onder andere kabinet Rutte-IV, de coronawet, de stikstofplannen en de hoge energierekening. De Brit is uitgenodigd door Samen Voor Nederland. Icke staat bekend om zijn complottheorieën met vaak antisemitische elementen. Zo beweert hij onder meer dat hagedissen de aarde zouden besturen.

'holocaustontkenner' en 'antisemiet'

De Britse complotdenker wordt door Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een 'holocaustontkenner' en 'antisemiet' genoemd. 'Icke gaat zo ver dat hij de Holocaust in twijfel trekt en beweert dat er met de geschiedenis van de naziperiode is geknoeid, waarbij hij de processen van Neurenberg veroordeelt en zelfs oproept andere ‘visies’ op de Holocaust te onderwijzen op scholen', schrijft het Cidi op haar website.

Ook politici zijn niet te spreken over de Brit. Tweede Kamerlid Wybren van Haga zou aanwezig zijn bij de manifestatie, maar hij zei af toen bekend werd gemaakt dat ook David Icke zou komen. De IND zegt de melding van Amsterdam serieus te nemen en de zaak te zullen onderzoeken.

Is het terecht dat de komst van Icke kan worden geweerd of vallen zijn omstreden opvattingen onder de vrijheid van meningsuiting?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].