Ga naar Content

Nagemaakt zeereptiel wacht op nieuw onderkomen, wie neemt Tany in huis?

Zo'n 200 miljoen jaar geleden zwom Tany door de Europese wateren. Dit zeereptiel van 6 meter lang is nagemaakt met behulp van een 3D-printer door de Haarlemse kunstenaars Rick en Vincent. Ze zijn nu alleen dringend op zoek naar een onderkomen voor Tany. 

Huis gezocht voor Tany - NH Nieuws

Rick Stikkelorum (28) is een paleokunstenaar en maakt het liefst bijzondere uitgestorven dieren na.  "Het liefst vermijd ik dinosauriërs", vertelt hij zittend naast Tany. "Ik heb wel eens een T-rex moeten maken, maar ik besteed liever aandacht aan dieren die minder bekend zijn. Zeker zo'n beest als Tanystropheus hydroides - Tany - met zijn bizar lange nek."

"Het levensgroot namaken leek me een uitdaging. Dus zijn we dat gaan doen"

Vincent Koing, 3D orbit

Juist die lange nek was voor Vincent Koning, van 3D Orbit, een uitdaging. "Rick kwam bij mij met het idee voor dit beest. Hij wilde hem op schaal maken, maar het leek mij wel een uitdaging om het levensgroot te maken. Dat zijn we toen gaan doen."

Het beest is niet in één stuk uit de printer gerold. "Daar zijn de printers te klein voor", vervolgt Koning. "We hebben de nek in losse delen geprint en deze aan elkaar gelijmd."

Tekst gaat door onder de foto.

De kop van Tany met vlijmscherpe tanden, vermoedelijk om vis te eten. - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Het eindresultaat mag er zijn, alleen is er een probleem: Het beest kan niet blijven op het Maakterrein in de Waarderpolder, waar hij eigenlijk voor bestemd was. "De hovenier van de tuin vertelde dat het beest beschadigd kan raken en dat vonden we zonde", zegt Rick. 

Nieuw onderkomen

Daarom is het tweetal nu op zoek naar een onderkomen voor het zeereptiel. Het liefst zien ze het verdwijnen in een museum zodat liefhebbers ervan kunnen genieten. "Als we niemand vinden, zal ik het bij mij thuis moeten neerzetten", lacht Rick. "Ik ben net verhuisd naar een groter huis en het zou net aan moeten passen."

Ken je een goede plek voor tany of wil je hem zelf? Neem dan contact op met de redactie via [email protected]

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]