Ga naar Content

Raad van State: geen sprake van wanbeheer op Cornelius Haga Lyceum

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft zich niet schuldig gemaakt aan wanbeheer. Dat oordeelt de Raad van State vandaag. De middelbare school had in september 2019 nog een zogenoemde aanwijzing gekregen van toenmalig Onderwijsminister Arie Slob.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

Slob deed dat naar aanleiding van een rapport van de Onderwijsinspectie. Hij eiste dat het bestuur binnen afzienbare tijd zijn taken zou overdragen aan een interim-bestuurder omdat de school zich schuldig zou maken aan wanbeheer.

Het besluit van Slob werd door het Haga Lyceum aangevochten bij de rechter. Die floot de minister terug omdat de aantijgingen volgens de rechter slechts voor een deel klopten. Wel zou er sprake zijn van wanbeleid door zelfverrijking, omdat het bestuur illegale betalingen had gedaan, maar dit was volgens de rechter niet genoeg om het bestuur op non-actief te stellen.

Ook geen zelfverrijking

Ondanks dat het besluit van de minister dus werd teruggedraaid, ging de uitspraak in januari 2020 volgens het Haga Lyceum niet ver genoeg. Ook het oordeel dat er sprake is van wanbeheer vanwege verrijking, wilde het bestuur van tafel geveegd hebben.

De Raad van State gaat daar nu in mee. Volgens de hoogste bestuursrechter van Nederland zijn er op het gebied van financiën wel degelijk fouten gemaakt, maar omdat het bestuur van het Haga Lyceum de betalingen heeft teruggevorderd, kan er volgens de rechter geen financieel voordeel uit gehaald zijn.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]