Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Olivier (11) blijft honderd uur in de tuin om geld in te zamelen voor moeder met borstkanker

15 oktober 2022, 11.30 uur · Aangepast 15 oktober 2022, 15.03 uur
Door Rachel Morssink · Foto: Rachel Morssink

Hij is nog maar 11 jaar oud, maar hij heeft een flinke uitdaging voor zichzelf bedacht. Olivier van Eijndhoven uit Loosdrecht verblijft de komende honderd uur in de tuin. Het doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. 

De aanleiding is een verdrietige. Enkele maanden geleden kreeg zijn moeder te horen dat ze borstkanker heeft. "Dat was enorm schrikken en we hadden allemaal tranen," vertelt Olivier. Hij wilde graag in actie komen. "En toen bedacht ik het plan om honderd uur buiten te blijven."

Tijdens die vier dagen en nachten buiten voert hij allerlei opdrachten uit. "Mensen kunnen doneren en mij dan vragen een 'challenge' te doen," vertelt Olivier. Dat loopt uiteen van 's nachts egels tellen en vleermuizen spotten tot vijftig keer hooghouden met een bal. "En op de koudste dag moet ik ijsklontjes in mijn onderbroek stoppen, haha."

Vrijdagmiddag om 15.00 uur is de actie gestart en Olivier heeft strenge regels voor zichzelf bedacht. "Ik mag alleen naar binnen om te plassen. En ik mag zowel in de voortuin als in de achtertuin komen, maar dan moet ik wel buitenom lopen," aldus Olivier.

Tekst gaat verder na de video

Olivier: "Ik mag niet naar binnen, dus dan kan ik ook de afwas niet meer doen." - NH Nieuws / Rachel Morssink

Zijn ouders zijn apetrots. "Een kind van elf dat dit bedenkt, dat is wel heel bijzonder," zegt moeder Maartje. "Hij heeft alles zelf geregeld. De tent, vrienden die hem gezelschap komen houden, de tekst en foto van de doneeractie online."

Ze heeft net een chemokuur achter de rug, maar is strijdvaardig. "Van begin af aan heb ik gezegd: ik ga genezen, dit kunnen wij als gezin, het komt goed." Bij de laatste MRI-scan kreeg ze wonderbaarlijk goed nieuws. "De tumor, die oorspronkelijk acht centimeter groot was, was verdwenen. Heel fijn."

Alpe d'HuZes

Vanwege de agressieve vorm van kanker heeft ze tot aan volgende zomer nog zware behandelingen. Daarna hoopt het gezin mee te doen aan Alpe d'HuZes. "Daar ga ik mijn geld aan doneren," vertelt Olivier. Hij maakt zich af en toe flink zorgen over zijn moeder. "Op school ben ik wat stiller. Daarom mocht ik met mijn meester monopoly spelen en over thuis praten, dat was fijn."

Samen met zijn vader, vriendin Meis en de buurkinderen zet Olivier de tent op. Hij is niet bang dat hij zich gaat vervelen. "Nee hoor, ik kan lekker voetballen en op de trampo." Er staan nu 23 challenges op zijn lijst, gemiddeld elke vijf uur moet hij er eentje uitvoeren. "Dus daar kunnen nog wel wat opdrachten bij." Hij roept dan ook op: "Donaties en nieuwe challenges zijn welkom!"

Bekijk in de video hieronder hoe zusje Juliette (9) en beste vriendin Meis over de actie van Olivier denken. Tekst gaat verder na video.

Zus Juliette en vriendin Meis vertellen wat ze van de actie van Olivier vinden - NH Nieuws

Doneeractie
Dinsdag om 19.00 uur stopt de tuin-challenge en mag Olivier weer binnen opwarmen. De doneeractie loopt nog 17 dagen. Het streefbedrag van 4.000 euro is op de eerste dag al gehaald, maar alle extra donaties stort Olivier ook aan een goed doel op het gebied van kanker.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]